Galambos vallomást tett az ügyészségen

Folytatólagos, több órán át tartó kihallgatáson faggatta tegnap a katonai ügyészség Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, aki ellen a nyomozó hatóság kémkedés gyanújával indított eljárást.

Swendt Pál
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 28-án őrizetbe vett, majd házi őrizetbe helyezett nyugdíjas tábornok védője, Molnár Lajos lapunknak azt mondta: szembesítés nem volt, elsősorban szakmai kérdések merültek fel, melyek kapcsán ügyfele tisztázó, véleménye szerint a bűncselekmény hiányát igazoló nyilatkozatot tett.
Mint arról beszámoltunk: a tábornoknál tartott házkutatás után három nappal kémkedésre történt felbujtás gyanújával a katonai ügyészség őrizetbe vette Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, július 1-jén pedig Galambos hivatali utódját, a bűnpártolással meggyanúsított Laborc Sándort.

*

A nyomozó hatóság mindhármuk, illetve az ügyben felbukkant P. László előzetes letartóztatását kezdeményezte, azonban ezt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa csak az utóbbi személy, a biztonságtechnikai cég tulajdonosa esetében tartotta megalapozottnak. P. László vállalkozása érintett volt az Eclipse-számlagyár ügyében (lásd keretes írásunkat), és korábban belső információkhoz jutott a reptéri igazgatóság akkori munkatársától, a nemrég még előzetesben lévő, a BKV-botrányban kenőpénz átvételén ért Sziebert Györgytől. A Hír TV szerint az ügyben felbukkant központi szálat, az orosz öszszefüggést erősítheti, hogy P. László édesanyja és üzlettársa is ebből az országból származik.
Az FB két hete, a gyanúsítottak 72 órás őrizete végén Galambost házi őrizetbe, Szilvásyt és Laborcot pedig szabad lábra helyezte. Az ügyészség fellebbezést jelentett be a határozat ellen, így a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos indítványukat a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa bírálja el. Úgy tudjuk, a tábla akár már ma, legkésőbb holnap döntést hozhat, amelyet az államtitkot képező eljárásra tekintettel, a gyanúsítottak a bíróság épületében ismerhetnek meg. Sebes Péter, Szilvásy védője tegnapi lapzártánk idején azt közölte: eddig nem kaptak értesítést arról, hogy ügyfelét a nyomozó hatóság ismét kihallgatná, és ezt a választ kaptuk Zamecsnik Pétertől, Laborc Sándor védőjétől is.
A kémügyről nyilatkozott a Hír Televízió Rájátszás című műsorának hétfői adásában Gulyás József, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának korábbi SZDSZ-es tagja. A volt politikus azt mondta, hogy a testület 2009-ben, amikor az ügyet 80 évre titkosították, nem kapott tájékoztatást a kémkedés gyanújával folytatott vizsgálatról.
A titkosítás feloldása kapcsán keletkezett politikai vita tegnapi fordulójában Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke reagált Vadai Ágnes szocialista elnök egy nappal korábbi bejelentésére. Ebben az MSZP-s politikus jelezte, kezdeményezi a minősítés feloldását, hogy a közvélemény világos képet kapjon az államellenes bűncselekményről. Gulyás Gergely az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy minden minősítés, amely az MSZP-kormány idején elrendelt titkosítás óta történt, csak annak tükörminősítése, így azt az ügyészség és a bizottság csak átvette. – A közérdeklődésre tekintettel a Fidesz abban egyetért, hogy az eljárás minden szakaszában vizsgálni kell, van-e olyan adat, amely a magyar állam érdekeinek sérelme nélkül nyilvánosságra hozható, és ha akad ilyen, akkor indokolt a titkosítás feloldása – fogalmazott a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.