Görög aranyat vár a piac?

2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Európai Unió után már az IMF is hozzájárult, hogy Görögország megkapja hitelének következő részét, továbbra is óriási a nyomás a kormányon. A vezető portugál gazdasági lapban, a Jornal de Negóciosban egy hete megjelent elemzés szerint a spekulánsok arra számítanak, hogy a görög kormány végül beadja a derekát és túlad maradék, de jelentősnek számító aranytartalékain. A lap szerint hasonló sors várhat Portugáliára is. A Jornal de Negócios egyenesen az aranykészlet szempontjából vizsgálta meg a görög és a portugál válságot. A cikkíró úgy tudja – a német Die Welt korábbi és az amerikai Time magazin frissebb írása alapján –, hogy a görögök és a portugálok a válság kezdetekor leálltak aranykészletük eladásával, és a görögök tavaly inkább az Európai Unióhoz fordultak. Mindkét ország jelentős tartalékkal rendelkezik még, a portugálok 383 – más adatok szerint 373 – tonnával, amely jelenlegi árfolyamon 19,3 milliárd eurót érne, a görögök pedig még 114 tonnával. Egyetlen euróval fizető ország sem dicsekedhet annyi arannyal, mint Portugália.
A spekulánsok számítását keresztülhúzhatja, hogy nem a kormányok, hanem a jegybankok döntenek az aranykészletek sorsáról. A görög és a portugál aranytartalék eladását az euróövezet jegybankjainak 1999 óta ötévenként megújított kvótaegyezménye is meggátolhatja. Ez szabályozza, mennyi aranyat önthetnek a piacra a gazdaságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.