Harmincperces tanórák?

Az alsó tagozaton valószínűleg mindennap lesz művészeti óra, az órák száma növekedni fog, kiterjesztik az egész napos iskolát, és megteremtenék a lehetőségét annak, hogy a kisdiákoknak 45 perces helyett csak 30 perces tanórákat tartsanak – jelentette ki az oktatási államtitkár. Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke támogatja az oktatási államtitkár elképzeléseit. A nyári szünet rövidítéséről tárgyalások kezdődhetnek.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoffmann Rózsa a művészeti órák mindennapos bevezetését, az óraszámok növelését, az egész napos iskola elterjesztését és a tanórák esetleges rövidítését helyezte kilátásba. Az oktatásért felelős kereszténydemokrata államtitkár a készülő új Nemzeti alaptantervről szólva kijelentette: alsó tagozaton mindennap lenne művészeti óra. A heti kötelező órák száma így két-hárommal nőhet, de mivel az oktatási rendszert az egész napos iskolák felé mozdítanák el, bele fog férni az időbe. Leszögezte azt is: szeretnék megteremteni a lehetőségét annak, hogy 45 perc helyett 30 percesek legyenek az órák az alsó tagozaton. Az államtitkár szerint régi problémája a közoktatásnak, hogy a hatéves gyerekek 45 perces órákat nem képesek végigülni. Hoffmann Rózsa a fideszes szakpolitikusnak, Pokorni Zoltánnak a nyári szünet rövidítésére vonatkozó elképzelése kapcsán kifejtette: évek óta sokszor felröppennek ötletek a tanév beosztásával kapcsolatban. Várják a javaslatot tevő konkrét, kimunkált terveit.

*

Jövőre még nem változhat semmi, hiszen már kiadták a 2011–12-es tanév rendjét szabályozó rendeletet.
Pokorni Zoltán (képünkön) az államtitkár legújabb elképzeléseivel kapcsolatban lapunknak kijelentette: támogat minden olyan javaslatot, amely a Fidesz régi oktatáspolitikai kezdeményezése, az egész napos iskola megvalósítását célozza. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint mind a művészeti órák, mind a tanórák időtartamának lazább kezelése ebbe az irányba hat. A politikus leszögezte: ma a művészeti képzésekért, például tánc- vagy zeneórákért az esetek elsöprő többségében fizetni kell, így a kevésbé jómódú gyerekek elesnek az ilyen jellegű tehetséggondozástól. Rendkívül fontos lenne, hogy a művészeti képzés elérhető legyen az ingyenes közoktatáson belül. Az alsó tagozatos tanórák rövidítésének lehetősége kapcsán leszögezte: támogatni tudná azt, ha az egész napos iskolában valósulna meg, hiszen a teljes napot átölelő nevelés során lehetnének lazábbak, a gyerekek igényeihez igazodók a keretek akár az órák időtartamát illetően is. A nyári szünet rövidítése kapcsán kijelentette: kész tárgyalni az államtitkárral az ezzel kapcsolatos elképzeléseiről akár már most nyáron is.
Ismeretes: az egész napos iskola ötletét még 2009-ben vetette fel Pokorni, ami szerinte különösen fontos lenne a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása szempontjából. A Pedagógusok Szakszervezete ezzel szemben nem tartja annyira jó ötletnek az alsó tagozatos órák lerövidítését. Galló Istvánné, a szervezet elnöke szerint iskolaszervezési szempontból kaotikus állapotot jelentene, ha az alsó és a felső tagozatnak nem egyszerre lennének az órái. Így előfordulna, hogy miközben az egyik osztály dolgozatot ír, a folyosókon több száz diák hangoskodik, és a ki-, valamint a becsengetést sem lenne egyszerű megoldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.