Keresztutazás

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most hétfőn, amikor a hajnali buszbalesetről tudósított a televízió, korábbi tragédiákról is mutattak néhány riasztó felvételt, sokkoló volt valamennyi. Az ember ilyenkor elgondolkodik, lám, mennyire karnyújtásnyira lapul mellette a végzet.
Még meg sem emésztettük a két halottról, sok sérültről szóló hírt, másnap már egy újabb hazai buszkatasztrófa képeit mutatták, ebben hatan haltak meg, ismét rengeteg volt a sebesült. A balesetek éjszaka történtek, száraz úton, gyér forgalom mellett.
Az köztudott, hogy a vezetők nem mindig tartják be a megszabott pihenőidőt, ezért fáradtak, de mint kiderült, a hétfői balesetet okozó kamionsofőr egy üveg tömény szeszt fogyasztott a tragédia előtt.
Elgondolkodtató az is, hogy mennyire szerteágazó egy-egy karambol utóélete: az élve maradt sérültek, a gyászolók hozzátartozói, a felelős sofőr megbolydult lelkiismerete, a tettes családja…
Tartok tőle, az egész mögött leginkább az emberi hanyagság és kapzsiság lapul, amely nem tud szigorú vonalat húzni a biztonság és halál közé. Közhely lenne felelősséget említeni – de hát az élet és a halál is közhely. Mindennap beszélünk róluk, holott mindkettőt csak egyetlenegyszer éljük át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.