Lakcímtrükkökkel a jobb iskoláért

Jelentősen megugrik a gyerekek száma az óvodai és iskolai beiratkozás idején bizonyos településeken, illetve kerületekben, a szülők egy része ugyanis lakcímtrükkökkel él, hogy gyermeke az általa legjobbnak tartott oktatási intézménybe járhasson.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sok helyütt már bevett gyakorlat lényege: a gyermek és az anya papíron átköltözik a nagyszülőkhöz vagy a kiválasztott iskola körzetében élő rokonhoz, ismerőshöz. A tapasztalatok szerint a szülőket általában az viszi rá a trükközésre, hogy a körzetben túl sok a hátrányos helyzetű gyerek, és attól tartanak, hogy gyermekük nem fejlődik megfelelően. Szintén gyakori, hogy a falusi gyerekeket viszik városi iskolába, Budapesten pedig az általában többféle szolgáltatást, művészeti képzést nyújtó elit intézmények hallatlanul népszerűek.
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a határon túli magyar gyerekek egy része is lakcímváltoztatás útján jön magyar iskolába tanulni.
Az oktatási ombudsman úgy véli, a jelenség ellen oktatási jogszabályokkal nem lehet fellépni, csak azzal, ha megszüntetik az iskolák közötti különbségeket.
Részletek a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.