Magyar barlangász balesete

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású mentési akciónak köszönhetően, magyarországi és romániai egységek bevetésével a felszínre ért a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyar fiatal tegnap nem sokkal délután öt óra előtt. A jó hírt Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője közölte a távirati irodával.
Nagy Ivánnak, a Bihar megyei hegyi és barlangi mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztatása szerint a magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkező barlangkutató három társával együtt csütörtökön ereszkedett le a Pádis-fennsík R2-es jelzésű barlangjába. A 45 éves, Magyarországon élő férfinek kificamodott a jobb válla, ekkor társai – két magyar és egy romániai barlangász – feljöttek a felszínre, és riasztották a hegyi mentőket, akik azonnal a helyszínre siettek. Adrian Marintól, a Salvamont mentőszolgálat alelnökétől megtudtuk, harmincfős, bihari és aradi barlangi mentőkből álló csoport indult a sérült barlangász segítségére, akinek kificamodott vállát kétszáz méter mélyen egy rohammentő orvos viszszahelyezte.
Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a sérült „a saját lábán” jött a felszínre a barlangi mentők segítségével. A férfit a nagyváradi kórházba szállítják kivizsgálásra. Erdélyben az eltelt évtizedben nem ez az első eset, amikor magyar barlangi kutatók járnak szerencsétlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.