Marad a hosszú nyári szünet

2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki sokat mulaszt, nem vizsgázhat. Az új tanévtől rosszul járnak azok a diákok, akik kerülik az iskolát. A jövőben megtagadhatja az osztályozóvizsga letételét a nevelőtestület azon diákok esetében, akik húsznál több órát hiányoztak igazolatlanul az iskolából – derül ki az oktatási államtitkárság tájékoztatójából, amely egy most kihirdetett rendeletmódosítás legfontosabb intézkedéseiről informálja az oktatási intézmények vezetőit. Eddig az iskolák csak akkor tilthatták meg egy tanulónak, hogy osztályozó vizsgát tegyen, ha többet hiányzott igazolatlanul, mint igazoltan.


A magyar oktatás több évtizedes hagyományát, az iskolai nevelés bioritmusát a nyári szünet lerövidítésével nem lenne szerencsés felrúgni, az évközi szünetek átszervezése azonban tervben van – jelentette ki újságírói kérdésre Gloviczki Zoltán. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára leszögezte: a tanév meghosszabbítása ráadásul jelentős többletköltséget jelentene. A téli és a tavaszi szünet meghosszabbításán ugyanakkor gondolkodnak, amit az őszi szünet rovására tennének meg. Gloviczki szerint az őszi vakáció indokolatlanul hosszú, hiszen a diákok és a tanárok is még a tanév elején járnak, a tavaszi azonban abnormálisan rövid, így várhatóan ennek a szünetnek nő majd a hoszsza jelentősen. Hozzátette: lényegesen hosszabb szünetek évközben pedagógiai szempontból nem lennének jók, mert akkor szinte elölről kellene kezdeni a tanítást.
A helyettes államtitkár Pokorni Zoltánnak lapunkban tegnap megjelent nyilatkozatára reagált, amelyben a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke azt javasolta az oktatási kormányzatnak, fontolja meg a nyári szünet lerövidítését, amit a tanév meghosszabbításával vagy az évközi szünetek átstrukturálásával lehetne megoldani. Pokorni szerint a tízhetes vakáció során a gyerekek felügyeletének biztosítása sok szülőnek megoldhatatlan feladatot jelent, ráadásul a gyerekek túl hoszszú ideig esnek ki az iskola adta nevelési térből, ami rossz a hátrányos helyzetű tanulók fejlődése szempontjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.