Megtalálták a román rakétaelemeket

A nyomozók szerint valószínűleg fémtolvajok lopták el azt a nyolcvan darab robbanófejet, amelyet Dél-Erdélyből Bulgáriába szállítottak volna egy vonatszerelvényen. A tölteteket hétfőn este megtaláltak, s már őrizetbe vettek egy 15 éves gyanúsítottat.

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradéktalanul előkerültek Romániában a hét végén egy fegyverszállító vonatszerelvényről ellopott robbanótöltetek. A bukaresti katonai ügyészség és a csendőrség munkatársai hétfőn este jelentették be, hogy a Bukarest közelében fekvő Chitila város mellett, egy kiszáradt kútban bukkantak rá a rakétaelemek többségére, tizenkilenc robbanófejet pedig egy környező erdőben, zsákokba rejtve találtak meg. Amint arról beszámoltunk, a román nyomozó hatóságok szombaton szereztek tudomást arról, hogy a Dél-Erdélyből Bulgáriába tartó, egyéb jellegű áru mellett fegyverzetet is szállító tehervonatról eltűnt négy, egyenként 16 rakétatöltetet tartalmazó láda.
A vasárnap nyilvánosságra került incidensről kiderült, hogy a fegyverszállítmányt a Brassó megyei Zernyestben működő Tohan fegyvergyár adta el legálisan egy bulgáriai magáncégnek. A szófiai gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a töltetek 122 milliméteres Grad rakétához valók, amelyet általában járműre szerelt rakétavetőből lőnek ki. A működésképtelen alkatrészeket a Balkán egyik legnagyobb fegyvergyárába, a szopoti VMZ-be szánták újrafeldolgozás céljából, időközben viszont a felvásárló cég, a szófiai Sage Consultants Ad illetékesei arra figyelmeztettek: nem a román hatóságok által közölt 64, hanem összesen 80 darab robbanófej tűnt el. Mindez az ellopott fegyverzet megtalálásakor be is bizonyosodott, ekkor 79 darab töltet előkerült, egy azonban továbbra is hiányzott, amelyre egy aknában tegnap bukkantak rá. A tolvajok a jelek szerint nem lehettek profik, erre utal legalábbis, hogy a negyedik kifosztott ládát Chitila egyik mellékutcáján hátrahagyták, továbbá a román katonai ügyészség tegnap egy 15 éves gyanúsítottat vett őrizetbe az ügyben. Mindez arra utal, hogy az elkövetők fémhulladéktolvajok lehettek.
Ezzel egy időben a román államvasutak felbontotta a fegyvert szállító vonatszerelvény mozdonyvezetője és annak segédje munkaszerződését, miután kiderült, hogy gázolajjal üzleteltek illegálisan. A mozdonyvezető szombaton az eredeti útitervvel ellentétes módon megállt egy állomáson, ahol munkatársával együtt eladott 70 liter gázolajat. Eközben a különleges szállítmányt kísérő tíz csendőr televíziót nézett, megszegve ezzel a szabályzatot, amely előírja, hogy megállás esetén őrizni kell a vagonokat, ellenük mulasztás és szolgálati időben elkövetett hanyagság miatt ugyancsak eljárást indított az ügyészség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.