Mélyben a diákhitel kamata

A riasztó devizapiaci jelenségek ellenére minden idők legalacsonyabb szintjére csökkent a diákhitel kamata, ami akár évekkel is rövidítheti a törlesztés futamidejét. Az alacsony kamat titka, hogy a hallgatói kölcsön nem függ a svájci franktól.

2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a svájci frank erősödése hetek óta rettegésben tartja a devizahiteleseket, és az adósok aggódva várják, milyen újabb magasságba emelkedik a törlesztőrészletük, addig a hallgatói kölcsönt felvevő fiatalok még soha nem voltak ilyen kedvező helyzetben. A Diákhitel Központ közlése szerint a kölcsön kamatának mértéke július 1-jétől az eddig történelmi mélypontnak számító 8,5 százalékpontról további fél százalékponttal csökken, így minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8,0 százalékra mérséklődik. A kamatláb 2011. december 31-ig marad érvényben, akkor az aktuális viszonyok alapján újra meghatározzák a mutatót.
A diákhitel sikerének titka, hogy nem függ a svájci franktól. Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója korábban lapunknak ezt azzal magyarázta, hogy a hitelkeret egy részét a forintpiacon szerzik be, másik részét pedig az Európai Fejlesztési Banktól (EIB) kapják nagyon kedvező kamatok mellett.

*

E két tényezőnél is meghatározóbb azonban, hogy a központ más piaci szereplőknél kedvezőbb feltételek mellett jut kölcsönhöz, mert az állam kezességet vállal érte. A diákhitelnek a lakáskölcsönökkel ellentétben alacsony a kockázata is. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a központ nem termelhet profitot, másrészt nagyon kevés a bedőlt hitel, mivel az adósok a jövedelmükkel arányos törlesztőrészletet fizetnek.
A hitelkamat csökkentésével nemcsak a jelenleg kölcsönt felvevő fiatalok járnak jól, hanem azok is, akik most törlesztik adósságukat. A kamatcsökkentés nem a törlesztőrészlet összegét csökkenti, az ugyanis fix, hanem a törlesztés futamidejét, azt azonban a tartósan alacsony kamat akár évekkel lerövidítheti. Tartósan magas kamat esetén az is előfordulhat, hogy valakinek nyugdíjaskoráig kell fizetnie, a hitel felvételének korhatára ugyanis negyven év.
A törlesztőrészlet összege az első két évben az előző évben érvényes minimálbér, a harmadik évtől kezdve két évvel korábbi jövedelmük hat százaléka.
A diákhitelesek számára a változó kamat rejthet kockázatot, hiszen annak mértékét évente kétszer felülvizsgálják.
A szocialista kormány idején több alkalommal rekordmagasságba szaladt a kamat, 2009 januárjában például 11 százalékos volt a mutató. Jelenleg minden hazai felsőoktatási intézmény 40 év alatti hallgatója igényelheti a kölcsönt, amelynek maximális összege költségtérítéses képzésben részt vevők esetében havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulóknak pedig legfeljebb 40 ezer forint lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.