Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Financial Times
Kedvező kicsengésű értékelést írt a londoni gazdasági napilap a magyarországi államháztartási konszolidáció adósságpiaci fogadtatásáról. Az újság internetes kiadásának felzárkózó piaci blogrovatában Kester Eddy tudósító kiemelte, a magyar adósságpiac figyelemre méltó hat hónapon van túl: a külföldi befektetők, észlelve a kormány elkötelezettségét a kiadáscsökkentés és az adósság megfékezése mellett, öntötték a pénzt a helyi kötvényekbe, amelyekből most már rekordmennyiséget, 3600 milliárd forintnyit tartanak, ami a teljes állománynak több mint a harmada. A lap idézi Horváth Istvánt, az UniCredit Bank budapesti makroelemzőjét, aki mindezt „kiemelkedő teljesítménynek” nevezi. Az írás szerint most már tényleges megbékélésről lehet beszélni Orbán Viktor
miniszterelnök és a piac között. A szerző azonban felteszi a kérdést: ez tartós maradhat-e? Jóllehet a kormány eltökéltsége a jelek szerint nem ingott meg, a lezajlott tiltakozások azonban aggodalmakat vetnek fel, hogy a terveket esetleg „felvizezik” – áll az írásban. A befektetők mindazonáltal egyelőre bíznak abban: a kormány jórészt teljesíti ígéreteit.


The Washington Times
A Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Tom Lantos Intézet elítélt egy vezető egyiptomi politikust, aki a konzervatív amerikai lapnak nyilatkozva tagadta a holokauszt megtörténtét. Ahmed Ezz el-Arab azt is állította az újságnak Budapesten adott interjúban, hogy a 2001. szeptember 11-i terrormerényleteket az Egyesült Államokban eszelték ki. Az egyiptomi politikus a két magyar intézet által szervezett júniusi budapesti értekezleten tette kijelentéseit.


Süddeutsche Zeitung
A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt elemzést tegnap a liberális német napilap. Michael Frank tudósító szerint az elbocsátás első körében érintett szerkesztők, szerzők és műsorvezetők között feddhetetlen, különböző díjakkal rendelkező újságírók vannak. A szerző szerint beigazolódnak azok a jövendölések, amelyek szerint Orbán Viktor és a magyar jobboldali nemzeti többség az uniós elnökség befejezése után ténylegesen hozzákezd ahhoz, hogy a köztársaságot a Fidesz igényei alapján alakítsa át.


El Mundo
Egy júniusi felmérés szerint az izraeliek 81 százaléka szeretné, hogy országuk az Európai Unió tagja legyen, ez 12 százalékos növekedés 2009-hez képest – idézi a spanyol napilap a Ben Gurion Egyetem tanulmányát. A polgárok 68 százaléka szeretné a NATO-ba való felvételt, 43 százaléka az EU-val való kapcsolatok elmélyítését. Az eredmények azt mutatják, hogy az izraeli társadalom az EU-ban fontos partnert lát, több együttműködést és nem elszigetelést szeretne elérni – jelentette ki Saron Pardo, a felmérést végző intézet igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.