Ökumenikus áhítat Házsongárdért

2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz kolozsvári magyar vett részt a Házsongárdi temető védelmében, a hatóságok és a közvélemény figyelmének felkeltéséért szombaton szervezett ökumenikus áhítaton és sétán. A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a történelmi magyar egyházak által összehívott megmozdulás tiltakozás is volt az ellen, hogy a 426 éves múltra visszatekintő sírkertben naponta semmisítenek, megrongálnak régi síremlékeket, és akadnak olyan vállalkozók, akik a muzeális értékű köveket nyersanyagként betonba aprítják. Az erdélyi magyar püspökök, kolozsvári magyar civil szervezetek vezetői, politikusok részvételével tartott áhítaton elültettek két facsemetét az iktári Bethlen- kripta kertjében, ahol nemrég ismeretlenek fáradt olajjal öntöttek le két 19. századi tumbát, valamint Nagy Gyula egykori református püspök közelmúltban felújított sírhelyét. Elhangzott: meg kell állítani az itt zajló pusztítást, hiszen a főúri családok tagjai, egyházfők, írók, művészek, tanárok, politikusok síremlékei Erdély nemzeti panteonját alkotják.
A résztvevők nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben felkérik a romániai hatóságokat: hassanak oda, hogy megszűnjön a temető műemlék jellegének veszélyeztetése. Az aláírók meggyőződésüket fejezték ki, hogy a többnemzetiségű Erdélyben nemzeti és felekezeti hovatartozástól függetlenül, csak egymás hagyatékának kölcsönös tiszteletben tartása, megóvása és az elhunytak iránti kegyelet a járható út.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.