Oltásokkal vadászott Bin Ladenre a CIA

Munkatársunktól
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamis oltási programot szervezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azért, hogy megbizonyosodjon arról, Oszama bin Laden valóban Abbottábádban tartózkodik – tudta meg a The Guardian. A brit napilapnak név nélkül nyilatkozó egyik amerikai kormányzati tisztségviselő szerint mindez néhány hónappal az idei május 2-i rajtaütés előtt történt. Információk szerint a CIA egészen az al-Kaida-vezér likvidálásáig nem volt teljesen biztos abban, hogy Bin Laden ott rejtőzik. Az oltási programot végrehajtó pakisztáni orvos a CIA ügynökeként dolgozott. Sakil Afridit egyébként a pakisztáni hírszerzés (ISI) a rajtaütést követően azonnal őrizetbe vette, és azóta is fogva tartják, mert a férfi – az ISI gyanúja szerint – együttműködött az Egyesült Államokkal.
Az oltóanyag beadásának ürügyével egyébként az MTI által is idézett Afridi néhányszor be tudott jutni az abbottábádi házba, de egyetlenegyszer sem látta a családfőt, és nem tudta megszerezni egyik családtag DNS-mintáját sem. A CIA az amerikai AP hírügynökség kérésére nem volt hajlandó reagálni a lap értesüléseire.

Vizsgálnák Busht. Sokkal komolyabban kellene vennie az Obama-adminisztrációnak a Bush-kabinet idején elkövetett kínzásokkal kapcsolatos vizsgálatokat – közölte a Human Rights Watch (HRW). A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint szilárd bizonyítékaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a Bush-kormányzat engedélyezte a kínvallatásokat, köztük a közismert vízbe fojtásos technikát. A HRW emiatt indokoltnak látja, hogy nyomozást indítsanak George W. Bush, volt alelnöke, Dick Cheney, védelmi minisztere, Donald Rumsfeld, illetve a CIA egykori igazgatója, George Tenet ellen. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.