Önálló Székelyföldet javasol Basescu

Feladta a leckét az RMDSZ-nek Traian Basescu román államfő az ajánlatával, amely szerint az általa javasolt közigazgatási átszervezés részeként a székelyföldi Hargita és Kovászna megye önálló státust kapna. A szövetség hasonló önállóságot szeretne a partiumi megyéknek is.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markó Béla kormányfőhelyettes megerősítette lapunk tegnap közölt információját, miszerint a bukaresti hatalom kompromisszumos megoldást javasolt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek az ország régióátszervezése kapcsán. Az RMDSZ volt elnöke elmondta, a koalíciós pártokkal folytatott keddi konzultáción Basescu közölte, továbbra is Románia nyolc nagy megyére történő felosztását tartja jó megoldásnak (a jelenlegi 41 helyett), ám hajlandó lenne elfogadni egy középutat a Székelyföld számára, amelyben a két megye, Hargita és Kovászna megőrizné státusát. A kezdeményezés – amellyel egyetértenek az RMDSZ-szel kormányzó, Basescuhoz hű demokrata–liberálisok (PDL) is – áttörésnek számít a Bukarestben két hete dúló régióátszervezési vitában, amelynek során a magyar alakulat leszögezte: elutasítja az óriásmegyék megalakítását.
Basescu úgy vélekedett: az Emil Boc kormányfő vezette PDL hibát követne el, ha nem jutna kompromisszumra az RMDSZ-szel. „Megértem a kisebbségek óhaját, hogy ragaszkodnak hagyományaikhoz, kultúrájukhoz. Nem tartozom azok közé, akik attól félnek, hogy a székelyek a hátukon viszik Hargita és Kovászna megyét Magyarországra” – fogalmazott a román elnök.
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatásáról biztosította Bogdan Diaconut, a román Konzervatív Párt alelnökét, aki a magyarokkal való együttműködés miatt hazaárulónak minősítette a román kormányt. Közben a volt szlovák kormányfő, Robert Fico azt mondta, az uniós elnökség után a magyar kormányra elszigetelődés várhat, amelyet „meg is érdemel”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.