Rakétafejeket loptak Romániában

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riadóztatták tegnap a román nyomozó hatóságokat, miután kiderült, hogy egy fegyverzetszállító vonatról eltűnt négy, egyenként 16 rakéta-robbanófejet tartalmazó láda. A szállítmány a dél-erdélyi Brassó megyéből tartott Bulgáriába, és a lopást a dél-romániai Giurgiu megye egyik vasúti állomásán észlelték. Az ügyben a bukaresti katonai ügyészség indított vizsgálatot, és az intézménytől származó információk szerint a szerelvény a brassói Zernyest városában működő Tohan fegyvergyárból szállított exportra szánt fegyverzetet Bulgáriába. Brassótól a bolgár–román határig háromszor állt meg a vonat, a robbanófejeket tartalmazó ládák eltűnését pedig a giurgiui Stanesti vasútállomásának alkalmazottjai fedezték fel, miután megállapították, hogy az egyik vagonról hiányzott a pecsét, majd azt is, hogy négy ládának nyoma veszett. Ügyészségi források szerint magánjellegű exportszállítmányról van szó, a szerelvény nemcsak fegyverek elemeit, hanem más árut is szállított, és nem kizárt, hogy ócskavastolvajok követték el a lopást.
Miközben a román külügyminisztérium szerint a szállítmány rendelkezett a szükséges engedélyekkel, a belügyminisztérium megpróbálta nyugtatni a kedélyeket, miszerint a robbanófejek működésképtelenek, így önmagukban nem jelentenek semmiféle veszélyt, azok csak más rakétaelemmel öszszeszerelve működőképesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.