Román futballkáosz

A lausanne-i Sportdöntőbíróságon dől el, indulhat-e a román futballélvonalból nemrégiben licencproblémák miatt kizárt három erdélyi csapat. A kluboknak a nemzeti labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága megkegyelmezett, Mircea Sandu elnök viszont megvétózta a döntést.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes káosz jellemzi a romániai futballvilágot a szakszövetség egymásnak ellentmondó, ugyanakkor a szabályzatokra fittyet hányó határozatai miatt. Mint arról beszámoltunk, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) licencadó bizottsága a hónap elején számos élvonalbeli klubcsapattól megvonta a jogot, hogy induljon a július 22-én startoló pontvadászatban. Az állammal szemben felhalmozott tetemes adósságok, valamint egyéb gazdasági rendellenességek miatt száműzték a Liga 1-ből a tabella második helyén végzett FC Temesvárt, a 14. Besztercei Gloriát, továbbá az első osztályba frissen felkapaszkodott nagyváradi Bihar FC-t.
Noha elvileg a licencadó bizottság határozata végleges és jogerős, a szakszövetség végrehajtó bizottsága megtalálta a módját, hogy a kizárt csapatok mégis az élvonalban maradhassanak. A napokban rendezett ülésén a grémium Dumitru Dragomir, a Román Labdarúgóliga elnökének javaslatára megszavazta, hogy visszamenőleges hatállyal kiiktatják a futballklubok licenckötelezettségét, így a korábban az alsóbb osztályokba utasított három együttes a következő idényben szerepelhet a Liga 1-ben. Sőt a testület azt is eldöntötte, hogy a licencért folyamodó csapatok pénzügyi adósságainak rendezései a jövőben nem lesznek az engedélyezés előfeltételei, a licencadó bizottság határozatai pedig nem véglegesek, hanem megfellebbezhetők a lausanne-i Sportdöntőbíróságon. Az érintett erdélyi klubcsapatok vezetői érthető okokból felállva tapsoltak a hír hallatán, a riválisok tulajdonosai azonban értetlenségüket fejezték ki annak kapcsán, hogy a labdarúgó-szövetség egyszerűen eldönti: egyetlen szabály az, hogy nincsenek szabályok.
Nos, a szappanopera-szerű történet itt még nem ért véget, mivel Mircea Sandu, a FRF elnöke a szövetség végrehajtó bizottságának üléséről dühösen távozva közölte: megvétózta a testület határozatát, szerinte ugyanis a bizottságnak nincs hatásköre visszamenőleg beleszólni a licencadás folyamatába. A román szövetséget 21 éve irányító Sandu viszont megerősítette, hogy a következő három évben valóban felfüggesztik a licenckötelezettséget, a Temesvár, a Beszterce és a Nagyvárad együttese pedig a Svájcban székelő legfelső nemzetközi bírósághoz fordulhat jogorvoslatért, és ha a javukra döntenek, júliusban indulhatnak a Liga 1-ben. Az ügy pikantériája, hogy Andrea Traverso, az UEFA licenckérdésekért felelős bizottságának elnöke éppen Bukarestben tartózkodott a FRF-ülés idején, ám a döntéseket nem kommentálta, mondván: a FRF-nek joga van úgy lebonyolítani a román bajnokságot, ahogy jónak látja.
Az UEFA-illetékes annyit viszont megerősített, hogy – bármilyen verdikt szülessen Lausanne-ban – az FC Temesvár nem indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőiben, elsősorban a Sepsi László vételára kapcsán a Benficával szembeni tartozása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.