Több kedvezmény a diákhiteleseknek

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást a gyesen lévő kismamák, a törlesztőrészlet két évre mérséklése általános lehetőség lesz, és bővül a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó jogcím is – ezeket a változtatásokat is tartalmazza a diákhitelről szóló friss kormányrendelet. A változásokat fél év alatt, fokozatosan vezetik be. A Diákhitelközpont közleménye szerint a kismamák az eddiginél egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást: miközben nem kell törleszteniük, a kedvezményezett időszak alatt a hitel kamatterheit átvállalja az állam. Fontos változás, hogy a törlesztőrészlet-mérséklést a központ általános lehetőségként, kérelmezési időkorlát nélkül biztosítja az adósoknak legfeljebb két évre. A mérséklést azok vehetik igénybe, akiknek átmenetileg gondot okoz a fizetés, és már nem a minimálbér, hanem a két évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztenek.
Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, és kiterjesztik az engedményezés lehetőségét is. Eddig csak a költségtérítéses képzésben részt vevők élhettek az engedményezéssel, amelynek lényege, hogy a hallgatók már a félév kezdetén kérhetik az amúgy csak később esedékes kölcsön közvetlen átutalását az iskola részére a költségtérítési díj fedezésére. A módosítással az államilag finanszírozott képzésben tanulók is igénybe vehetik ezt a lehetőséget például a kollégiumi díj vagy a pótvizsgadíj kifizetésére. A rokkantak helyzete is könnyebb lesz: végleges rokkantság esetén eddig csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte a központ a tartozást, a jövőben azonban rögtön a rokkantságot megállapító határozat kézhezvétele után megteszi ezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.