Újabb terménymegsemmisítés

Szalai Laura
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, ismét nagy mennyiségű génmódosított kukoricát találtak Hajdú-Bihar megyében. Vaszkó László, az Agri-Corn Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 470 hektáron használt szennyezett vetőmagot azonnal megsemmisítették, és rendkívül fontos, hogy Magyarország a továbbiakban is megőrizze GMO- mentességét.
Ez azért is kellemetlen, mert a magyar európai uniós elnökség ideje alatt elsőséget élveztek a genetikailag módosított termékekkel kapcsolatos témakörök. A fél év során elkészült az Európai Unió 2010 utáni időszakra vonatkozó biodiverzitás-stratégiája, ezenkívül az Európai Bizottság új GMO-javaslatcsomagot is benyújtott, amelynek értelmében a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy a területük egészén vagy egy részén korlátozzák, illetve megtiltják a GMO-k termesztését.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben hangoztatta, hogy Magyarország stratégiai érdeknek tekinti GMO-mentességének megőrzését. Elmondása alapján a tárca célja, hogy fenntartsuk növényfajtáinkat, megőrizzük a genetikai sokszínűséget és törekedjünk új növényfajták nemesítésére is.
A génmódosított kukorica miatti botrány kapcsán a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) az ellenőrzés szigorítását és a vetőmagimport felülvizsgálatát sürgeti. Fidrich Róbert, az MTVSZ programfelelőse elmondta: a hatóságok végre szigorúan fellépnek a génszennyezettség elkerülése érdekében, és üdvözlendő, hogy a kormány a zérótoleranciát támogatja. Kiemelte: az ország jelentős mezőgazdasággal rendelkezik, tehát nem szabad hagyni, hogy az ilyen jellegű botrányok veszélyeztessék az exportját. Az MTVSZ szerint azokat a cégeket, amelyek a GMO- vetőmagok jelenlétéért felelősek, akár kitiltással is büntethetnék. Hangsúlyozta a szigorú, jelentős mértékű büntetés szükségességét, mivel a hatósági vizsgálatok többmilliós költségei és a gazdáknak okozott károk jelentős veszteséget jelentenek a magyar mezőgazdaságnak. Sajnos az EU-ba beáramlott (például dél-amerikai) szenynyezett vetőmagok jelenléte elkerülhetetlen, de az országoknak – így Magyarországnak is– törekedniük kellene a teljes GMO-mentességre, tehát az állatoknak adott takarmány tisztaságára is – tette hozzá. Magyarországon a vetőmagok feletti rendelkezés nagy részben külföldi kézben van, így a valódi megoldást a teljes függetlenség jelentené, ebben az esetben nagyobb hangsúlyt kaphatna az éghajlat-szempontúság is.
Vay Márton, a Greenpeace szóvivője is egyetértett azzal, hogy szükséges az ellenőrzések szigorítása. Véleménye szerint az eddigi évenkénti négy ellenőrzés nagyon kevésnek bizonyult. Hangsúlyozta, hogy Magyarország GMO-mentessége nemzetgazdasági érdek, így a jogi következmények szigorítása is elengedhetetlen. Az elrettentő példa Spanyolország, ahol a kukoricaexport a kirobbant GMO-botrány miatt dőlt össze. Elmondása szerint azonban a tiltás feleslegessé válik, ha tudatosan szennyező cégek vannak jelen Magyarországon, így mindenekelőtt ezeket a cégeket kellene megvizsgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.