Válság Venezuelában

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leplezetlenül ünnepelt a caracasi tőzsde a múlt héten, amikor az 56 éves Hugo Chávez elismerte, hogy rákos daganatot távolítottak el a szervezetéből. Több mint egy év óta először ugrott meg jelentősen a dollárban jegyzett részvénypapírok értéke. A bejelentésig Chávez látszott a jövő év végi elnökválasztás egyetlen esélyes jelöltjének, bár eléggé visszaesett a népszerűsége több tényező, főleg a gazdasági nehézségek miatt. A betegség beismerése után a hazai és a nemzetközi sajtó azonnal Chávez lehetséges utódjelöltjeiről kezdett cikkezni. Közöttük nemcsak fizikus bátyja, a még nála is balosabb Adán Chávez szerepelt, aki most a szűkebb pátria, Barinas állam kormányzója, hanem még másodszülött lánya, María Gabriela is. Az egyik amerikai hírszerző ügynökség, a Stratfor is közölte elemzését, és azt feltételezte, hogy Chávez halála esetén azonnal kitörne az utódlási harc bátyja és a kormánypárt frakciói között. A venezuelai ellenzék egyik pártja, a kereszténydemokrata Copei alelnöke szerint is Chávez azért sietett vissza, mert valóban megbomlott az egység a kormányban.
De az elnöknek azért is jelen kell lennie az országban, mert három válság is súlyosbodott: a börtönök állapota, az egészségügy és az országos áramellátás helyzete. Mint ismeretes, két börtönben még most is tartanak a tárgyalások a hatóságok, illetve a börtönkorrupció révén fegyverekhez jutott rabok között. A BBC múlt heti elemzése egyenesen irányát vesztett hajóhoz hasonlította Venezuelát, amelynek kormánypárti része nem tudja, merre tartson vezetője nélkül. Közben Chávez ellenzéke továbbra sem egységes, és ahogy az egyik spanyol elemző megjegyezte, ők sem tudják, hogyan használják ki az államfő távollétét és betegségét. Nemzetközi elemzők szerint akár felépül a venezuelai elnök, akár nem, meggyengülnek térségi szövetségesei, sőt távozása esetén vagy széthullik az általa kiépített szervezeti rendszer, vagy más kezébe kerül. Chávez állapota miatt nem is vehet részt a venezuelai függetlenség kikiáltásának kétszázadik évfordulója alkalmából éppen tegnap kezdődött országos ünnepségsorozaton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.