64. alkalommal veszi kezdetét a patinás svájci városban a nemzetközi seregszemle

Kiváló nyári hűsölőhely a turistáknak, egyben az egyik legizgalmasabb filmszakmai találkozási pont az Alpokban meghúzódó mesés kisváros. Locarnónak múltja és rangja egyaránt van, és a szakma szerint Cannes, Velence és Berlin után jelenleg is az egyik legjelentősebb nemzetközi filmes seregszemle.

Kárpáti György
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között az Álom luxuskivitelben és Federico Fellini Amarcord című klasszikusának digitálisan felújított változatát tekintheti meg a közönség a ma kezdődő fesztiválon. A szervezők retrospektív vetítésekkel tisztelegnek az amerikai musicalrendező, Vincente Minnelli munkássága előtt, vasárnap pedig kiváló életművéért jutalmazzák a francia Isabelle Huppert színésznőt. A sztároknak odaítélt elismerést korábban többek között Susan Sarandon, John Malkovich, Willem Dafoe és Michel Piccoli kapta meg.
A múltban hangos magyar sikereknek is tapsolhatott a közönség Svájcban: 1969-ben Simó Sándor Szemüvegesek, 1974-ben Szabó István Tűzoltó utca 25., 1983-ban Erdőss Pál Adj király katonát című játékfilmjei is Arany Leopárdot nyertek. A hivatalos versenyprogramokban idén is szerepelnek magyar részvételű munkák. A játékfilmek között vetítik Adrian Sitaru román–magyar koprodukcióban készült Best Intentions című alkotását, amelynek a világpremierje Locarnóban lesz. Sitaru – akinek első nagyjátékfilmjét, a Sporthorgászatot Magyarországon is bemutatták – ezúttal többek között amerikai, francia, svájci, holland alkotásokkal verseng a legjobb filmnek járó Arany Leopárd díjért.
A rövidfilmes versenyprogramba kapott meghívást Felméri Cecília legújabb alkotása, a magyar–román gyártású Végtelen percek, amely 26 versenytársával küzd az Arany Leopárdért. A rövidfilm Szántai János Az élet című novellája alapján készült az Inforg Stúdió, a kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület és a Laokoon Film koprodukciójában. A forgatókönyvét Felméri Cecília rendező jegyzi, operatőre Réder György, vágója Politzer Péter volt. – Ez a meghívás az Inforg Stúdió munkájának elismerését is jelenti számunkra, miután Felméri Cecíliával már a harmadik közös filmünket készítettük el a Kakukk és a Mátyás, Mátyás után – nyilatkozta Muhi András, az Inforg Stúdió producere a Magyar Nemzetnek. – Szakmailag Felméri Cecília karrierjének feltétlenül jót tesz ez a versenymeghívás, mert a tervbe vett első játékfilmjéhez komoly ajánlólevélként szolgál a locarnói A kategóriás versenyprogramban való szereplés – tette hozzá Muhi, aki a hétvégén már sikert könyvelhetett el producerként, miután Kardos Sándor A sírásó című kísérleti filmje a veretes wroclawi filmfesztiválon a zsűri különdíját és a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díját is elnyerte. A Végtelen percekre több száz rövidfilm közül esett a választás, a film hivatalos vetítése szombaton lesz, amelyen személyesen vesz részt a rendezőnő és Réder György operatőr is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.