A Bánk bán tiszta lappal

A Bánk bán Los Angeles-i bemutatásáról augusztus 31-én kezdi meg az érdemi tárgyalásokat az állami tulajdonú és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai felügyelete alatt álló Filharmónia Budapest vezetője, Igric György – jelentette be tegnap Elekes Botond, a minisztérium kultúráért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke. Igric György szerint a végleges szereposztásról az előadás karmestere, Plácido Domingo dönt.

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először 1999-ben, az első Orbán-kormány idején vetődött fel Erkel Ferenc nemzeti operája, a Bánk bán észak-amerikai bemutatója. A világhírű tenor, Plácido Domingo, aki különleges érzékenységgel szereti a magyar kultúrát, akkor a Washingtoni Nemzeti Opera vezetőjeként támogatta a szándékot – emlékeztetett Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) tegnapi sajtótájékoztatóján.
Megírtuk: a Nefmi kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza és Plácido Domingo, a Los Angeles-i Opera igazgatója – mint a leendő előadás karmestere –, továbbá Magony Zsolt, a Megakoncert társproducere múlt év december 19-én közös sajtótájékoztatón jelentette be: megállapodás született arról, hogy a Los Angeles-i Opera a jövő évadban bemutatja a Bánk bánt. Bár április végén a Megakoncert társproducere azt közölte a nyilvánossággal, hogy az előadás novemberben lesz, a szereposztás is kész, Elekes Botond kabinetfőnök tegnap elmondta: a kulturális kormányzat nevében eddig még senki sem tárgyalt a Los Angeles-i Operaházzal, nem kért fel művészeket, a Megakoncert pedig a Los Angeles-i Operaház, nem pedig a Nefmi partnere. Ráadásul május 31-én jelent meg az a kormányhatározat, amely a 2011-es költségvetésből 200 millió forintot csoportosított át a Nefmi részére a produkció megvalósításához, fedezet nélkül nem lehetett volna érdemben tárgyalni a Bánk bán Los Angeles-i színre viteléről. A Filharmónia Budapest vezetője, Igric György hozzátette: a szereposztásról az előadás karmesterének, Plácido Domingónak van döntő szava A korábbi hírek szerint a Los Angeles-i előadás rendezője Káel Csaba, a Művészetek Palotájának igazgatója lesz. Elekes Botond ezt az információt úgy pontosította: ez a legvalószínűbb, hiszen Káel operafilmjével és színpadi rendezéseivel a Bánk bán elismert értője.
A Los Angeles-i Operaház becslése szerint a produkció teljes költsége 2,3 millió dollár (több mint 400 millió forint) lehet, 115 dolláros (mintegy 20 000 forintos) jegyárakkal. A megvalósításhoz szükséges előkészületekkel júliusban megbízott Filharmónia Budapest vezetője, Igric György augusztus 31-én többek között a Los Angeles-i Operaház részletes üzleti tervét szeretné megismerni, tisztázni, hogy abban a magyar állam milyen tételeket finanszírozna meg, illetve miként részesülhet majd a jegybevételből. A mű Los Angeles-i bemutatása a 2012–2013-as évadban tekinthető reálisnak, az előadással a magyar kulturális kormányzat Erkel művészetének megismertetését, hazánk kultúrájának népszerűsítését kívánja elérni. Elekes Botond rámutatott: Lengyelország hasonló célokból tavaly 120 millió eurót (mintegy 32 milliárd forintot) költött a Chopin-évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.