A fél világ a bevándorlás ellen tiltakozik

Egy nemzetközi felmérés szerint a világ állampolgárainak majdnem fele tartja problémának a bevándorlást, s a megkérdezettek mindössze egyötöde véli úgy, hogy az idegenek pozitív hatással lehetnek egy országra.

Karczag Eszter
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonhárom államban, országonként ezer fő segítségével elvégzett Ipsos-felmérés eredményei beszédesek; a globális többség (52 százalék) szerint egyértelműen túl nagy mértéket öltött a bevándorlás. A mintegy húszezer megkérdezett 45 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlás negatív hatással volt országára; ezen csoportot főként belgák (72 százalék), dél-afrikaiak (70), oroszok (69), britek (64) alkotják. Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek eddig nem tapasztaltak meg komoly rohamot, így – Brazíliát, Dél-Koreát, Japánt és Mexikót követve – a magyarok 34 százaléka is úgy gondolja, a bevándorlás nincs jelentős hatással az országra.
Gazdasági kérdésekben már negatívabb állásponttal járultunk hozzá a globális felméréshez. Törökországhoz (67) és Belgiumhoz (60) hasonlóan Magyarországon is többségi vélemény (57), hogy a külföldről érkezők hátráltatják a gazdasági fejlődést, és az állam vállán is külön terhet jelentenek. Éppen ellenkezőként döntött erről a brazilok (47), indiaiak (45), kanadaiak (43), szaúdiak (41) és ausztrálok (36) egyszerű többsége. A sokak által vélt negatív hatásnak ellentmond, hogy a válaszadók 45 százaléka szerint előnyöket kell biztosítani a szakképzett idegeneknek, azonban a megkérdezettek 48 százaléka tart attól, hogy bevándorlók miatt kerül hátrányos helyzetbe a munkaerőpiacon. Így vannak ezzel az oroszok (75), a dél-afrikaiak (64), a britek (62) és az amerikaiak (60) mellett a magyarok is (54).
Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők fogadják el legkönnyebben az idegeneket, ám a közvetlen tapasztalat hiánya is okozhatja, hogy a toleránsak listáját Kanada (60) vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.