A Habsburg-világ online emlékezete

Habsburg Ottó július 4-én bekövetkezett halála óta egyre több internetes oldal foglalkozik a Magyarország sorsát évszázadokon át meghatározó dinasztiával. A nemrég indított Habsburger.net kiemelkedik a sorból: sokszínűen mutatja be Bécs egykori urainak világát.

Rajcsányi Gellért
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi, korabeli kulturális és életmódbeli információk özönét osztja meg a böngészőkkel a Habsburger.net oldal, amelyen a Habsburg-dinasztia teljes történetét végigtanulmányozhatjuk. A honlap tetején a látogató egy csúszkán válogathat a történelmi korszakok között, és a fejlécen felbukkannak az ismert és ismeretlen Habsburgok arcképei is. Az arcképekre kattintva nyílnak meg az információs dobozok, amelyekben a dinasztia tagjainak életéről, nemes és nemtelen tetteiről olvashatunk. A csúszka alatt témák, nézőpontok vagy korszakok alapján válogathatunk különböző fejezetek között: a középkori hadászattól az uralkodó úton lévő követeinek megpróbáltatásain át a korabeli polgárság életmódjáig találunk tanulmányokat.
Hogy az oldalra kuruc vagy labanc téved-e, mindegy. Az egymáshoz kapcsolódó linkeket követve számtalan nézőpontból megismerhető a Habsburgok világa. Bizonyára kevesen vannak olyanok, akik emlékeznek még a történelemórákról olyan érdekességekre, mint hogy az elzászi-svájci Habsburg várurak nem véres küzdelmek árán, hanem a rivális Kyurg és Lenzburg családok kihalásával léptek ki a nagypolitika színpadára. Vagy hogy Mária Terézia a mai
PR-ügynökségeket megszégyenítő ügyességgel formálta át családja imázsát a korabeli közéletben. „Én vagyok az egyetemes és legfőbb anya” – hirdette a császárnő gyermekei és tartományai nagy számára utalva. Olvashatunk az oldalon arról is, Mária Lujza hogyan rágta ura, I. Ferenc császár fülét magánlevelekben arról, miért is van szükség divatosabb lakberendezésre. És ez csak néhány érdekesség a tudástárból, amely egyelőre sajnos csak német és angol nyelven érhető el. Nyelvismeret híján azonban pusztán az oldal igényes kivitele miatt is érdemes itt böngészni. Minden egyes illusztráció, jól elhelyezett kultúrtörténeti részlet újabb mozaikdarabot rakhat hozzá a Habsburgok vitatott történetéhez.
(www.habsburger.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.