A jobboldal esélye

Pataky István
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a külső szemlélő a felmérések alapján próbálja megsaccolni a jövő év őszén esedékes román parlamenti választás eredményét, nincs nehéz dolga. A két ellenzéki párt – a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok – alkotta Szociálliberális Szövetség támogatottsága ötven százalék körüli, a kormányzó jobbközép demokraták (PDL) pedig a tizenöt-húsz százalékukkal máris készülődhetnek az ellenzéki szerepre. Csakhogy az elnöki palotában 2014-ig Traian Basescu lakik, ez pedig garancia az izgalmakra. A 2009-ben újraválasztott államfő a megszorítások miatt ma az egyik legnépszerűtlenebb politikus Romániában, ez viszont kicsit sem zavarja őt abban, hogy a pozíciójából adódó taktikai lehetőségeket a végsőkig kihasználja. S miután nyíltan elfogult egykori pártja, a PDL irányába, korai lenne leírni az Emil Boc miniszterelnök vezette formációt. Az már most nyilvánvaló, hogy a jövő évi megméretés nagy nyertese a magát jobbközépnek valló, de jelenleg a baloldallal szövetkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) lesz.
Bár a PNL népszerűsége elmarad a szociáldemokratákétól, a szabadelvűek könnyen zsaroló pozícióba kerülhetnek, hiszen Basescu a választások után felajánlhatja nekik a kormányfői posztot, ha faképnél hagyják szövetségesüket, s a demokratákkal – és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel – alakítanak parlamenti többséget. Ez esetben a PSD-nek is hasonló kínálattal kellene előrukkolnia, csakhogy a szociáldemokraták számára óriási kudarcot jelentene a miniszterelnöki pozíció átengedése a kisebbik partnernek. Ha az államfőt gyűlölő liberális pártelnökön múlna, Crin Antonescu akár a miniszterelnökségről is lemondana a Basescuhoz kötődő demokraták ellenzékbe küldése érdekében, csakhogy máris megkezdődött a PNL felszalámizásának előkészítése. Basescu nemrég elvhű liberálisként jellemezte korábbi ellenségét, a PNL-ben nagy befolyással bíró Dinu Patriciu olaj- és sajtómágnást, aki a maga részéről természetellenesnek nevezte a liberálisok és a szociáldemokraták szövetségét. S miután az egykor politikusként is ismert üzletember nem szíveli Antonescut, indulhat a nagy játszma, amelynek végeredményéhez a választások kiindulási pontot jelentenek csupán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.