A locarnói mustrán is megjelent Hollywood

Harrison Ford életműdíjat vett át, Gérard Depardieu pedig Maurice Pialat-ról emlékezett meg a szombatig tartó locarnói nemzetközi filmfesztiválon, amelynek programjába – Cannes-hoz hasonlóan – belopakodott a hollywoodi kommersz is.

Kárpáti György
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollywood egyre látványosabban jelenik meg az elmúlt években a legrangosabb cannes-i filmfesztivál programjában; újabban itt tartják a 3D-s animációs filmek és nyári kasszasiker mozik (A Karib-tenger kalózai, Shrek vagy a Kungfu panda) világpremierjét is. Az idén 64. alkalommal megrendezett, másik rangos európai mustra, a locarnói nemzetközi filmfesztivál nyitófilmje is a hollywoodi térnyerés tényét igazolja: a múlt szerdai nyitóestéjén J. J. Abrams Super 8 című hollywoodi tini-sci-fijét játszották a Piazza Grandén, szombaton pedig egy akció-sci-fi-thriller, a Cowboyok és űrlények európai premierjét tartották; a vetítés alkalmából a főszereplő Harrison Ford életműdíjat vett át.
Harrison Ford mellett Gérard Depardieu is Locarnóba látogatott, hogy a 2003-ban elhunyt Maurice Pialat francia filmrendezőről emlékezzen meg. Pialat 1987-ben A sátán árnyékéban című filmjéért elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, de a magyar közönség is ismeri A vagány, Szerelmeinkre és Van Gogh című alkotásait. Leslie Caron locarnói látogatásának is örülhettek a filmrajongók. A nyolcvanéves színésznő, aki Vincent Minnelli számos filmjében szerepelt, a rendezőnek szentelt retrospektív vetítések miatt utazott Svájcba.
A sztárok ünneplése némiképp elhomályosította, hogy az elmúlt napokban az indiai filmgyártásra koncentrált a svájci filmfesztivál. Egy négynapos workshopot követően idén is átadták az Open Doors díjakat, amelynek meghívottja idén India volt. A rendezvény hagyományosan a kiválasztott projekteknek keres koprodukciós partnereket filmjeik befejezéséhez. Idén tizenkét indiai munka szerepelt a programban, amelyeket kétszáz jelentkező közül választottak ki India harminc régiójából. Rangos zsűri értékelte a filmprojekteket, s osztott ki közöttük a pénzzel járó elismeréseket. A 2011-es Open Doors Co-production Lab nyertese Shanker Raman a Trapper’s Snare harmincezer svájci frankkal gazdagodott, Alka Raghuram Burqa Boxers című munkáját pedig húszezer frankkal díjazták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.