A mérték lesz majd az érték?

Górcső alá vetve a játékoskereteket a német Bundesliga I pénteken rajtoló 2011–12-es idénye előtt, a Bayern Münchennek már most oda lehetne adni a bajnoki salátástálat, hiszen a bajorok csapata jóval többet ér, mint a tavalyi két fő riválisa, a Dortmund és a Leverkusen együttvéve. Ám intő jel lehet, hogy nagyjából az előző szezonban is így néztek ki az erőviszonyok, ám a Bayern csak harmadik lett.

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Louis van Gaalnak ki is telt a becsülete a müncheni kispadon, ma már a Leverkusenből érkezett Jupp Heynckes dirigálja a tavalyinál is erősebb csapatot. Az, hogy a kapuba sikerült megszerezni Manuel Neuert a Schalkétól, nagy fogás volt, a német válogatott első számú hálóőre előtt a Manchester Cityből érkezett Jérome Boateng és a Genoától vásárolt Rafinha teszi acélosabbá a védelmet. A mértékadó Transfermarkt.de honlap a Bayern München játékoskeretét 333 millió euróra taksálja (Arjen Robbent 40, Franck Ribéryt 38, Bastian Schweinsteigert és Mario Gomezt 35-35 millióra), miközben a címvédő Dortmundot feleannyira sem, 158,4 millióra, a tavalyi második Bayer Leverkusent pedig 137,85 millióra. A Dortmund egyik legnagyobb értékét, a török Nuri Sahint eladta a Real Madridnak, az FC Bruges-ből érkezett horvát tehetség Ivan Perisicnek kellene pótolnia. Július végén mindenesetre a Liga-kupa döntőjébe a Mainz ellen ő fejelte be a csapatát, amely aztán meg is nyerte a tornát, a fináléban 2-0-ra verte a Hamburgot. A bajnok a múlt hét végén a Német Kupában is könnyedén vette az első akadályt, 3-0-ra nyert a harmadosztályú Sandhausen pályáján, míg a Bayern a Bundesliga II-es Eintracht Braunschweiget gyűrte le idegenben ugyanennyire. Elvérzett viszont alsóbb osztályú ellenfelével szemben a Wolfsburg, a Werder Bremen, a Freiburg és 3-0-s előnyről a Leverkusen! A gyógyszergyáriak hiába szereztek tetemes előnyt Drezdában az egykori keletnémet elitcsapat, a Dynamo ellen – amely idén kapaszkodott fel a második vonalba –, 90 perc elteltével 3-3 állt az eredményjelzőn, hosszabbítás után pedig a 117. percben szerzett találattal a hazaiak nyertek 4-3-ra.
Ami a Bundesliga idei mezőnyét illeti, az előző szezonban 16. Mönchengladbach benn maradt az osztályozón a Bochum ellen (1-0, 1-1), a kiesett Eintracht Frankfurt és St. Pauli helyére a másodosztályból a Hertha és az Augsburg jutott fel. A Stuttgart keretében ott van Hajnal Tamás, a Mainzéban a jelenleg sérült Szalai Ádám mellett a másodosztályú Aachenből érkezett Stieber Zoltán, a Hamburgéban pedig Nagy Dániel. Utóbbi nem tévesztendő össze a Videotonban szereplő névrokonával. A 20 esztendős középpályás két és fél évvel ezelőtt igazolt Újpestről a hamburgiakhoz. Tavaly a HSV második csapatában huszonnyolc bajnokin lépett pályára, ezeken három gólt szerzett, s idén júliusban lett az első keret tagja. A bemutatkozása pedig jobban nem is sülhetett volna el: az 57. perctől ő is pályán volt a Liga-kupában a Bayern München elleni elődöntőben, amit a Hamburg 2-1-re megnyert. Pedig a bajoroknál Robben és Ribéry is játszott, a kapuban Neuer állt, aki kapott egy hatalmas potyagólt. Ennyit még a esélylatolgatásokhoz…
Az 1. forduló párosítása, péntek: Dortmund–Hamburg, szombat: Werder Bremen–Kaiserslautern, Hannover–Hoffenheim, Stuttgart–Schalke, Köln–Wolfsburg, Augsburg–Freiburg, Hertha–Nürnberg, vasárnap: Mainz– Bayer Leverkusen, Bayern München–Borussia Mönchengladbach.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.