A Munkástanácsok is tiltakozik

Utcai és munkahelyi tiltakozásokat is kész tartani a Munkástanácsok, ha nem változik az új munka törvénykönyve jelenleg ismert tervezete. A kormánnyal lojális szakszervezeti szövetség keresztényietlennek, emberietlennek tartja a javaslatot. Mindeközben az előterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem adott egyértelmű választ arra, hogy a dokumentum vitaanyag, munkaanyag vagy törvénytervezet-e.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék és a hagyományosan baloldali szakszervezetek mellett mások is támadják a Nemzetgazdasági Minisztérium által nemrég közzétett új munka törvénykönyve tervezetét. Miután a KDNP részéről Harrach Péter elfogadhatatlannak nevezte a terveket, tegnap a kabinettel lojális Munkástanácsok is egyértelművé tette elutasítását. Palkovics Imre keresztényietlennek, emberietlennek nevezte a jelenlegi tervezetet, és bejelentette: ha az a későbbiekben nem módosul, úgy munkahelyi, utcai tiltakozásokat is készek tartani. A konföderáció elnöke szerint olyan új munka törvénykönyvére van szükség, amely erősíti a munkaadók versenyképességét, de megőrzi az egyéni és kollektív munkavállalói jogokat. Ennek szellemében a Munkástanácsok részletes szakmai anyagot készített a tervezetről, amit elküldtek a nemzetgazdasági tárcának, a Fidesz és a KDNP vezetőinek, illetve az ellenzéki pártoknak. Palkovics Imre kijelentette, ha a jelenlegi javaslatot fogadja el az Országgyűlés, azzal a kormány saját támogatottságát rombolja le.
A javaslat megkönnyítené az elbocsátást, csökkentené a szabadságok számát. Az anyag szerint a munkáltató egyoldalúan is elrendelhetne évi 300 óra túlmunkát, és rendes felmondással megszüntethetnék a keresőképtelen, várandós, szülési szabadságon, gyesen, gyeden lévők munkaviszonyát úgy, hogy esetükben sem tolódna a felmondási idő 30, illetve 15 nappal.
Az Index közben arról írt, hogy nem kapott egyértelmű választ az NGM-től arra a kérdésére, hogy a közzétett dokumentum vitaanyag, munkaanyag vagy törvénytervezet-e. A minisztérium korábban annyit közölt, hogy az nem kormányzati álláspont. Az internetes portál érdeklődésére elmondták, hogy augusztus 5-ig lehet írásban véleményezni a munka törvénykönyve tervezetét, majd „az észrevételek kiértékelését követően személyes konzultációra is sor kerül az azokat megtevő társadalmi szervezetekkel”. – A konzultációkat követően közigazgatási egyeztetés kezdődik a dokumentumról, amelynek eredményeképpen a kormány várhatóan szeptemberben dönt a tervezetről. Ezután kerül a törvényjavaslat az Országgyűlés elé – közölték.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Lázár János már többször kijelentette, hogy a dokumentumot munkaanyagnak tekintik, amely módosulhat még. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.