A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Hírösszefoglaló
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte tartottak megemlékezéseket a roma holokauszt 67. évfordulója alkalmából. 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.
Tegnap este a budapesti Jézus Szíve templomban ökumenikus imaórát tartottak, ahol egyben a kislétai romagyilkosság áldozataira is emlékeztek. A szertartást Székely János esztergom–budapesti megyés püspök vezette, igehirdetéssel Fabiny Tamás evangélikus püspök és Balog Zoltán református lelkész, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szolgált.
– A baloldali és jobboldali politikusoknak felelősségük van abban, hogy a szélsőséges nézeteket vallók többé ne nyerjenek politikai és társadalmi teret – írta Kunhalmi Ágnes és Teleki László, az MSZP országos elnökségének két tagja közleményében. Az LMP véleménye szerint hazánk egyik legnagyobb mai sorskérdése, hogy képesek leszünk-e vélt és valóságos ellentéteink békés rendezésére.
A IX. kerületben lévő Nehru-parton civilek koszorúztak. A roma áldozatokról 1972 óta emlékeznek meg világszerte augusztus 2-án a Cigány Világszövetség határozata alapján. A nácik mintegy félmillió cigányt öltek meg. Magyarországon az 1944. márciusi német megszállás után legalább harminc gettót és munkatábort hoztak létre. 1944. november 2-án indult meg szervezetten országszerte a roma családok internálása németországi táborokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.