Alapjaiban átalakuló szakképzés

Csaknem 20 százalékos megtakarítást eredményezne a szakképzési intézményi rendszer átalakításának terve, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkársága által készített szakképzési koncepció lapunk birtokába került, átdolgozott változata ismertet.

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum szerint a több mint 700 szakképző iskolát alig félszáz központi intézménybe, úgynevezett térségi integrált szakképző központba olvasztják be. Így könnyen kiszűrhetővé válnak a párhuzamos képzések, megszüntethetők a felesleges, drága tanműhelyek, és bezárhatók a jórészt üres iskolák. A tanárok a térségi központok valamennyi tagiskolájában taníthatnának egyszerre. A képzés hatékonyabb és olcsóbb lesz, az osztálylétszámok emelkednek, a tanárok létszáma viszont csökken, a számítások szerint mintegy 26 százalékkal.
Az átdolgozott verzió szerint az oktatási intézményrendszer átalakítása következtében 2016-ra 40 százalékkal kevesebb, 121 ezer lesz a gimnazisták száma. A szakképzési hozzájárulásra kötelezett cégek a jövőben csak az általuk fizetett hozzájárulás felét számolhatnák el a saját dolgozóik képzésére, ezenfelül pedig sor kerülne az Országos Képzési Jegyzék teljes felülvizsgálatára.
Bővebben a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.