Államosítja az aranyipart Hugo Chávez

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette, hogy az államosítási program keretében rendeletben nemcsak az aranykitermelést és a feldolgozóipart veszi vissza a külföldi befektetőktől, hanem összes aranytartalékát kivonja az Egyesült Államokból is.
Chávez hat éve már egyszer kilátásba helyezte az Egyesült Államoknak, hogy kivonja bankjaiból a venezuelai devizatartalékot, de egészen eddig nem váltotta valóra fenyegetését. A venezuelai elnök az arany árának és értékének folyamatos emelkedése, de az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdaságának megrendülése miatt is jobbnak látta, ha inkább szilárd gazdaságú és vele szövetséges országok – Kína, Oroszország és Brazília – bankjaiba helyezi át a 11 milliárd dolláros venezuelai aranytartalékot, amelyet eddig főleg külföldi bankokban kezeltek.
A tartalék egy része még az 1980-as években került az Egyesült Államokba, de az ő kormányzása alatt az egyik brit bankba is jutott csaknem 100 tonna, amelynek értéke a jelenlegi árfolyamon 4,6 milliárd dollár. Venezuela devizatartaléka 29,9 milliárd dollár, ennek több mint fele – 18,3 milliárd – arany.
A gazdasági miniszter, Jorge Giordani közölte, csak fokozatosan vonják ki az aranykészletet a külföldi bankokból, mert ellenőrizni akarják, hogy valóban azt kapják-e vissza, amit annak idején letétbe helyeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.