Állattartót jelentettek fel

Étlen-szomjan, rövid láncon tartott kutyák miatt tett feljelentést a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány, a berettyóújfalui telep tulajdonosa szerint azonban nincs különösebb baj az állatokkal. A rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben.

2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magukra hagyott, élelem és víz nélkül, alig másfél-két méteres láncon tengődő kutyákat találtak egy berettyóújfalui telepen a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány önkéntesei. Embermagasságig érő gazban élnek sebes lábbal, felfekvéses hátsóval, csontsoványan – tájékoztatta lapunkat Nagy Henrietta, a szervezet vezetője. Elmondta: házuk nincs, vagy ha mégis, a tetejük lyukas, van olyan kutya, amelynek a lánca nem ér el az ólig. Vizet két állat előtt találtak, az egyik edénybe a ház tetejéről folyt bele az esőlé, a másikban valamilyen zöld, iszapos folyadék poshadt. A civilek helyenként csontokba botlottak, húsz-harminc elhullott eb maradványait felejthették ott. Megetették, megitatták a kutyákat, majd a helyszínen készült felvételekkel illusztrálva feljelentést tettek a rendőrségen, a jegyzőnél és a helyi hatósági állatorvosnál. Eközben többször is próbálták telefonon elérni a tulajdonost, végül SMS-ben sikerült kapcsolatba lépni vele, de kevés sikerrel.
Egy héttel később, most hétfőn az állatvédők visszatértek a berettyóújfalui telepre, de semmi nem változott, ugyanaz a pusztulás fogadta őket. Nekiláttak ellátni az ebeket, eközben a tulajdonos ismerősei – megtermett fiatalemberek – a zsákutca végéről figyelték őket, majd autójukkal útjukat állták, és közölték, nem mehetnek el, sem kutyával, sem anélkül.
Az állatvédők ekkor rendőröket hívtak segítségül, akik látva a siralmas állapotú kutyákat, a helyszínre riasztották a bűnügyi helyszínelőket és a hatósági állatorvost, majd a tulajdonos kíséretében bementek a telepre.
Az állatvédő beszámolója szerint az orvos sem közvetlen élet-, sem fertőzésveszély miatt nem aggódott, de közölte, más hibák miatt állatvédelmi bírságot szab ki.
András Balázs, a telep tulajdonosa ellentámadásba lendült. Azt állítja, állatokat loptak el tőlük a civilek, akik viszont azt mondják, egy idős agarat vittek magukkal, az életét próbálják megmenteni. András lapunknak elmondta: szó sincs arról, hogy éheznének vagy szomjaznának a kutyái. Igaz, van közöttük rossz állapotban lévő is, mert a megunt állatokat a tanyájához viszik. Rendszerint táppal tartja őket, iskolaidőben pedig a menzáról származó maradékot is megkapják. Az állatorvos lapunknak nem nyilatkozott, felettesét lapzártáig nem sikerült elérnünk. A rendőrségtől azonban megtudtuk, hogy az ügyben a berettyóújfalui rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el, azaz a hatóságnak tizenöt nap alatt kell eldöntenie, elrendeli-e a nyomozást vagy sem.
Miként megírtuk, néhány nappal ezelőtt a Tolna megyei Izményben a körzeti megbízott jelezte a jegyzőnek és az állatorvosnak, hogy egy lakatlan ház udvarán három buldog éhezik és szomjazik. Halaszthatatlan nyomozati cselekményként az állatokat elkobozták, és ezzel valószínűleg megmentették az életüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.