Általános pánik a pénzpiacokon az amerikai egyezség után

Bár már hetek óta megnyugvást reméltek tőle, az Egyesült Államok adósságplafonjának megemeléséről született megállapodás a várttal ellentétes hatást váltott ki, mivel a kereskedők és az elemzők hamar átlátták, hogy a lépés érdemben nem javít Amerika gazdasági állapotán.

Munkatársainktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig a hajnalban bejelentett hír kezdetben nyugtatóan hatott a piacokra. Bizakodó hangulatban kezdődött a kereskedés Európában, felfelé araszoltak az árfolyamok. Ez volt a helyzet idehaza is, ahol először még a svájci frankkal szemben erősödni tudó forintról szóltak a hírek. Aztán, ahogy megindult a kritikus kommentárok özöne (a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman egyenesen banánköztársaságot emlegetett), a forinterősödés gyengülésbe csapott át, az amerikai tőzsdenyitás után pedig sosem látott zuhanás vette kezdetét. Fél négykor már 239, negyed ötkor pedig 244,27 forintot kértek egy frankért a bankközi piacon. Ez újabb negatív történelmi csúcs – és tízforintos árfolyammozgás egyetlen napon belül. Esett a magyar tőzsdeindex is, méghozzá a legnagyobb mértékben a régióban.
A megállapodást az amerikai politikusok sem tartják jónak, s maga Barack Obama elnök is érzékeltette ezt. Az adósságplafont két lépcsőben emelik meg. Az elsőben 900 milliárd dollárral, majd a második fázisban a kongresszusban felállítanak egy rendkívüli bizottságot, amely november végéig kidolgozza a további 1500 milliárdos hiánycsökkentés terveit. Ha a második fázist mégsem fogadnák el, Obama saját hatáskörben 1200 milliárdos emelést foganatosíthat, ám ekkor automatikusan életbe lép egy megegyező értékű kiadáscsökkentési mechanizmus. Londoni elemzők már kész tényként kezelik az Egyesült Államok leminősítését. Ha ez bekövetkezik, az 100 milliárd dolláros többletterhet ró majd az országra.
Közvetlenül lapzártánk után kezdődött meg a washingtoni képviselőházban a szavazás. Utolsó sajtótájékoztatójukon a képviselőcsoportok vezetői a törvény elfogadásának fontosságáról beszéltek.

Továbbiak a 8. és a 12.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.