Az ellenzék a gyenge láncszem

Munkatársunktól
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengébbnek ítéli a kormányénál az ellenzék munkáját a társadalom – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának adataiból. A július közepén végzett felmérés szerint egy százfokú skálán a kormány is csak 31, az ellenzék viszont mindössze 26 pontot kapott. A Népszabadságban megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz mögött a választókorú népesség 22 százaléka, az MSZP mögött pedig 14 százaléka áll, ami 1,8 millió, illetve 1,1 millió szavazópolgárt jelent. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49, az MSZP 27, a Jobbik 17, az LMP pedig 6 százalékos támogatottságot élvez. A Jobbik szempontjából a múlt évi választások óta 2011 júliusa volt a legjobb hónap: több mint 600 ezer szimpatizánsa van, akik java része el is menne voksolni.
A felmérés szerint az ellenzéki pártok hívei többségének nincs másodlagos pártpreferenciája, így távolinak látszik a három párt szavazóinak összefogása. Ez azzal öszszefüggésben derült ki, hogy a választójogi törvény módosítása kapcsán az LMP-s Karácsony Gergely felvetette az ellenzék esetleges technikai együttműködését a Fidesz ellen. A szocialisták és a jobbikosok körében még valószínűsíthető, hogy szavaznának egy LMP-s indulóra, de a legkisebb ellenzéki párt szavazói az adatok szerint ezt nem viszonoznák. Az LMP-sek egytizede nevezte meg kettes számú favoritként a szocialistákat, és csupán öt százalékuk voksolna a Jobbikra. Ugyanakkor az MSZP és a Jobbik hívei között a legnagyobb a kölcsönös ellenszenv: a jobbikosok kétharmada utasítja el a szocialista pártot, míg az MSZP-sek négytizede a Jobbikot zárja ki a szavazásra érdemesített politikai erők sorából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.