Az esőkabát a divat a Balaton partján

Áznak és fáznak a balatoni nyaralók, és még rövidebb útra se indulnak el esernyő vagy köpönyeg nélkül. Üresek a strandok, és a reméltnél jóval kevesebben szállnak hajóra. A turizmusból élő vállalkozók számításait is keresztülhúzta a főszezoni forgalom, az éttermesek és büfések szerint időjárás sújtotta ágazattá kellene nyilvánítani a balatoni vendéglátóipart.

2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőségek időszaka volt a második nyári hónap. Július 7-én a déli órákban Siófokon 30, 14-én pedig 36,6 Celsius-fokot mértek. Majd a hónap közepétől egy ciklon hatására egyre gyakoribbá váltak a csapadékos napok, és vastag felhők riogatták a nyaralókat. Július 20-án már alig érte el a legmagasabb déli hőmérséklet a 25 Celsius-fokot, majd 17 fokra zuhant. A Balaton vize a hónap második felében 27-ről 18-19 Celsius-fokra esett vissza. Az elkövetkező napokban viszont némi melegedés várható – összegezte lapunk kérdésére a rendkívül szeszélyes július időjárási tapasztalatait Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.
Ami pedig a következő két hét, illetve az utolsó nyári hónap második felének kilátásait illeti, továbbra sincs ok optimizmusra. Melegedéssel kezdődik az augusztus, ma és holnap ugyan napos idő várható, a hétvége viszont zivataros lesz, és a jövőn héten sem élvezhetjük két napnál tovább a napos időt. Harmincfokos melegre augusztusban már ne is számítsunk – mondják a meteorológusok.
Az egyik legkedveltebb balatoni időtöltésnek sem kedvezett a július. Voltak olyan napok, amikor a menetrend szerinti, a séta- és a kirándulóhajókat a kikötőben marasztalta a vihar. A Balatoni Hajózási Zrt. jegybevételi kiesése júliusban már több tíz millió forint volt – tudtuk meg Kapócs Ferenctől, a hajózási társaság forgalmi igazgatójától.
– Időjárás sújtotta ágazatnak kellene nyilváníttatni a vendéglátóipart – javasolják érdekvédelmi szervezetüknek a turizmusból élő tóparti vendéglősök, büfések. Java részük még annyit sem keres, hogy kifizesse a bérleménye díját.
A Balatont választó nyaralók egyébként amiatt is zsörtölődnek, hogy a délnyugat-balatoni „termálháromszög”, Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány kivételével nincs fedett fürdő a tónál.

Megkerült az eltűnt fürdőző. Egy fővárosi hajléktalanszállóról került elő az az 57 éves férfi, aki több mint két hete tűnt el Balatonszárszón – tájékoztatta tegnap Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője az MTI-t. A férfi július 17-én, vasárnap este 19 óra körül úszni indult, majd nyoma veszett. A vízi rendőrök és a vízi mentők aznap sötétedésig keresték. Hétfő este azonban a férfi hazatért. Vélhetőleg a vízben beütötte a fejét, majd miután eddig tisztázatlan körülmények között a partra került, egy budapesti hajléktalanszállóra szállította valaki. Akkor még a semmit nem tudott mondani a kilétéről. Később visszatért az emlékezete, és hazament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.