Basescu fityiszt mutatott

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét felmerült Bukarestben Traian Basescu tisztségéből történő felfüggesztésének gondolata, miután az elnök jelét adta annak, hogy nem szívesen nevezne ki miniszterelnököt a balliberális ellenzék soraiból annak választási győzelme esetén sem. Az államfő egy televíziós interjúban nem rejtette véka alá, hogy azt tartaná üdvösnek, ha a jövő évi választások után újraalakulna a 2004-ben hatalomra jutott jobbközép szövetség, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen kormányozna. A később felbomlott formációt annak idején az Emil Boc jelenlegi kormányfő vezette demokraták (PDL) és a most ellenzékben lévő liberálisok (PNL) alkották – koalíciós társként kooptálták az RMDSZ-t is –, akik Basescu akkor szerzett első államfői mandátumának köszönhetik kormányra kerülésüket. Az államfő célja most nyilvánvalóan az, hogy visszacsábítsa a jobboldalhoz a PNL-t, amely időközben Szociálliberális Unió (USL) néven pártszövetséget kötött a szintén ellenzéki szociáldemokratákkal. Basescu ugyanakkor ennél is továbbment. Leszögezte: még akkor sem bízná meg kormányalakítással a balliberális ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, ha az USL 2012-ben a voksok több mint ötven százalékának begyűjtésével nyerné meg a megméretést. Az államfő emlékeztetett ugyanis az alkotmányra, miszerint az abszolút többséget szerző párt, nem pedig egy pártszövetség jelöltjét kell felkérnie a miniszterelnöki tisztség betöltésére. A balliberálisok felháborodottan reagáltak, hiszen felmérések szerint abszolút többséget szereznének a törvényhozásban, ha most rendeznék a választásokat. Crin Antonescu PNL-elnök közölte: az USL a pártokéhoz hasonló jogállással bír, ha pedig győzelmük esetén Basescu nem adja nekik a kormányalakítás jogát, akkor felfüggesztik tisztségéből. A román balliberálisok ez irányú kezdeményezése különben 2007-ben már kudarcot vallott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.