Bevándorlók lázadása

Karczag Eszter
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozásul köveket dobáltak a dél-olaszországi Bari városában az észak-afrikai menekültek, akiket az olasz bürokrácia lassúsága és az ideiglenes táborokban tapasztalható tarthatatlan életkörülmények dühítettek fel. Az AGI olasz hírportál értesülései szerint tegnapra csaknem száz főre nőtt a sebesültek száma, és megközelítőleg harminc tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség, amely könnygázzal és gumilövedékekkel próbálta megfékezni a tömeget. A menedékért folyamodó demonstrálók szerint túlzottan elhúzódik kérelmeik elbírálása, Alfredo Mantovano belügyi államtitkár szerint azonban az utak és vasúti sínek eltorlaszolása nem megoldás – segítség helyett szankciókat helyezett kilátásba.
Az olasz csizma sarkát jelentő Apulia régióban azonban – amely a délről érkezők egyik legkedveltebb úti célja – a menekülttáboron kívül is komoly problémák vannak; több napja sztrájkolnak a szintén Afrikából érkező idénymunkások is. Az olasz agráripari szakszervezet munkatársainak felvilágosító körútja során ugyanis világossá vált, hogy a kizsákmányolás klasszikus esetéről van szó a főként Tunéziából, Marokkóból és Dél-Afrikából érkező bevándorlók esetében. Egyes felmérések szerint jelenleg a félmilliót is meghaladja az illegálisan dolgozó idegenek száma, akik háromnegyede a mezőgazdaságban, egynegyede az építőiparban vállal megalázóan alacsony fizetéssel honorált munkát. Nardo város gyümölcs- és zöldségföldjein dolgozó bevándorlók most azonban kijelentették: addig nem folytatják a paradicsomszüretet, míg az olasz állam nem biztosít számukra megfelelő munkakörülményeket és magasabb bérezést. Egy új törvénytervezet azonban segíthet a helyzeten, a római szenátuson múlik, hogy büntethetővé válik-e a kizsákmányolás.
Mindemellett a Lampedusa szigetére tartó, gyakran tragikus sorsú líbiai hajók sem fogyatkoznak. A minap 25 menekült fulladt meg egy túlzsúfolt lélekvesztő hajóterében.

Ausztrál eltántorítás. A canberrai kormány a YouTube internetes videomegosztón és a Facebook közösségi portálon terjesztené azt a videót, amely az illegális bevándorlókat még indulás előtt eltántorítaná a fölösleges úttól. Az új ausztrál politika szerint a partraszállás után azonnal kitoloncolják a hajón érkező menekülteket, hogy aztán egy Kuala Lumpur-i menekülttáborba küldjék őket egy Malajziával kötött kétoldalú egyezmény folyamán. Emberi jogi szervezetek elítélik az eljárást, mivel Malajzia nem írta alá a menekültek jogairól szóló ENSZ-egyezményt. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.