Bezárhat a képtár Szombathelyen?

Nehéz helyzetbe került a Szombathelyi Képtár. Az intézmény a költségvetési elvonások miatt már korábban is csökkentett nyitva- tartási idővel üzemelt, július 15-én pedig a képtár igazgatója, Gálig Zoltán művészettörténész bejelentette, ősztől nem rendeznek új kiállítást az épületben, a képtár bezár.

P. Szabó Ernő
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kiderült: a bejelentés „költői” volt, hiszen az intézményt csak annak fenntartója zárhatja be, mivel pedig a képtárat Szombathely városa és Vas megye közösen működteti, erről előbb egyeztetési tárgyalásokat kellene folytatniuk az illetékeseknek – ahogyan azt teszik egyébként a költségvetéssel, az intézményben foglalkoztatottak számával kapcsolatban is. Az intézmény működtetését a megye és a város egyenlő arányban finanszírozza, a tavalyi hetvenötmillió forint helyett az idén hatvanmillió forinttal. A város azonban a ráeső idei összeg egy részének, ötmillió forintnak a folyósításáról még nem nyilatkozott – mondja az igazgató –, továbbá a képtár azt a 2,3 millió forintot sem kapta meg, amely a földszinti helyiségek bérleti díjaként járt volna. A gondokat gyarapítja, hogy az indulásakor, 1985-ben ötven fővel működő képtár 2010-re 17 főre csappant munkatársi gárdáját idén év elején a megye csökkentette. A költségvetéssel összefüggő gondok komolyságát jól érzékelteti, hogy a néhány éve megnyitott debreceni Modemben csak a bérköltség annyi, mint a Szombathelyi Képtár összköltségvetése, teljes támogatása pedig évi 281 millió forint.
Szükség is van ilyen komoly támogatásra, hiszen mélyről kellett kezdenie azoknak, akik a kortárs művészet ügyét szolgálják Magyarországon. A debreceni példa érzékelteti, hogy van esély a nem központosított művészeti életre, s ahogyan Szeged, Pécs új beruházásai jelzik, máshol is történnek ígéretes dolgok. Mindezen kezdeményezések előtt azonban az elsők egyike az elmúlt évtizedekben a Szombathelyi Képtár volt, s az utóbbi években az Irokéz Galéria megjelenése azt ígérte, hogy Szombathely továbbra is zászlóshajó marad. Néhány hónapja azonban jött az első riasztó hír: támogatás hiányában bezárt az Irokéz Galéria. Most pedig a képtártól érkezik a vészjelzés: az intézmény beolvad a megyei múzeumi szervezetbe.
Vagy mégsem? A képtár igazgatója sem igennel, sem nemmel nem tud felelni a kérdésre, s az a hivatalos válaszlevél, amelyet Szombathely városától kapott az egyik, a képtár jövőjével foglalkozó sajtóorgánum, szintén nem tudósít meghozott döntésről. Tény, hogy a Szombathelyi Képtár fenntartásáról a város és a megye között kötött szerződés az év végén lejár, a továbbiakról – többek között arról, hogy a képtárat a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságába integrálják – egyelőre folynak a tárgyalások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.