Bioüzemanyaggal repülte át az óceánt

MN-összeállítás
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsésen földet ért Madridban az az első tengerentúli járat, amely részben bioüzemanyaggal tette meg a Mexikóváros és a spanyol főváros közötti utat – adta hírül az MTI. Az Aeromexico légitársaság menetrend szerinti gépe kedden landolt Madridban. A Boeing 777–200ER típusú repülő szerkezetét hetven százalékban hagyományos, harminc százalékban bioüzemanyag hajtotta. Ez 26 ezer liter hajtóanyagot jelent. A környezetbarát folyadék jatrophából, más néven kurkasfából származott. Az alternatív üzemanyaggal közlekedő transzatlanti járat a spanyol kormány, az Aeromexico és a Boeing összefogásával valósulhatott meg, a gép fedélzeten több mint 250 utas tartózkodott. Az év végéig még további ötvenkét bioutat terveznek, többek között a Puerto Ricó-i San Joséba.
Az ENSZ szerint a légi közlekedés világszerte az üvegházgáz-kibocsátás két százalékát adja. A bioüzemanyag légi forgalomban való használata azonban gazdaságilag egyelőre nem kifizetődő az előállítás magas költségei miatt. Számítások szerint 2015-re válhat csak azzá. Bioüzemanyagot gyártani tízszer többe kerül, mint hagyományost – mondta José Luis Barraza, a mexikói légitársaság elnöke. Mexikóban jelenleg Chiapas államban hasznosítják a legnagyobb – tízezer hektáros – területet jatropha termesztésére, a kormány azonban növelni akarja az ilyen földszeleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.