Bírság a Leader egyesületnek

Dénes Zoltán
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részekre bontotta az azonos jellegű beszerzéseket a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület (MLKE), és így közbeszerzés nélkül kötött azokra szerződéseket, amivel jogsértést követett el – állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), amely a gyakorlatában magasnak számító ötmillió forint bírságot szabott ki. Az MTI emlékeztetett: az egyesület 2008-ban 500 millió forint közpénzt kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A KDB az összeg elköltését vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) bejelentése alapján járt el. Korábban megírtuk: az egyesület a rábízott pénzt megkérdőjelezhető módon költötte el. Az összegből például honlapjának megtervezésére és elkészítésére 26 milliót fizetett ki. E honlap folyamatos tartalomfejlesztésére pedig további 19 milliót költött. Érdekes módon a honlap kialakítása és folyamatos fejlesztése ugyanabban az időben zajlott, március 24. és június 30. között. Az egyesület 2009. februárban három szerződést kötött, ugyanennyi céggel, nettó 72,7 millió forint értékben, a válságot magyarázó tanulmányok írására is. Ezek is legfeljebb másfél hónap alatt készültek el, és a tanulmányokat elkészítők nem egy esetben a helyi szocialista lobbikhoz voltak köthetők.
Az MLKE-t eredetileg Kazáron jelentették be, annak vezetője pedig a szocialista támogatást élvező Molnár Katalin, a település polgármestere volt. A település Diófa utcájában kezdte meg működését a Balegyenes munkacsoport is. A Kehi már vizsgálta az egyesület 2004–2007 közötti kifizetéseit, s számtalan szabálytalanságot tárt fel. Az ügyben Budai Gyula, elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés bűntettének gyanújával tett feljelentést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.