BT-határozatot sürget Ashton Szíria ellen

Munkatársunktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Bassár el-Aszad szíriai elnök megalakulása 66. évfordulója alkalmából tegnap köszöntötte az ország hadseregét, tovább folytak a rendszerellenes megmozdulások Szíriában. A legalább 142 halálos áldozatot követelő hét végi akciók után a szír hadsereg tegnap újabb támadásba lendült a tüntetők ellen. Hama mellett az ország gáz- és olajipari központját, Deir ez-Zor városát is megostromolták, ahol legalább 25 ember meghalt, 65-en megsebesültek, jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.
Közben Anders Fogh Rasmussen tegnap a Midi Libre francia napilapnak elmondta, „nincsenek meg a feltételei” egy szíriai katonai beavatkozásnak. Az MTI által is idézett NATO-főtitkár leszögezte, Líbiában a NATO az ENSZ egyértelmű meghatalmazása alapján jár el, és bírja a térség országainak támogatását; ez a két feltétel azonban nincs meg Szíriában. Catherine Ashton közölte, itt az ideje, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyértelműen fellépjen az erőszak befejezése érdekében. Az EU külügyi főképviselője egyúttal egy újabb, immár a negyedik szankciócsomagot jelentett be Szíria ellen, amelynek részeként öt szír vezető számláit befagyasztották, és megtiltották számukra a beutazást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.