Bukarestet irritálja a közigazgatás ügye

Valamelyest irritálták a kormányzó román demokrata–liberális párt vezetőségét Sever Voinescu szóvivő szerint magyar kormánypolitikusoknak a romániai közigazgatás átszervezésével kapcsolatos kijelentései. A román ellenzéki pártok durván támadták Orbán Viktor magyar kormányfőt.

2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormánypártok viszszafogottan, néhány ellenzéki politikus viszont durva magyarellenes felhangokkal reagált Orbán Viktor kormányfőnek és helyettesének, Semjén Zsoltnak a bálványosi szabadegyetemen elhangzott beszédére. Sever Voinescu, az Emil Boc kormányfő vezette jobbközép demokrata–liberális párt szóvivője tegnap elmondta, az alakulat vezetőit irritálták a magyarországi kormánypolitikusoknak a romániai közigazgatási átszervezésről tett nyilatkozatai. Voinescu leszögezte: Románia és Magyarország viszonya kitűnő, szerinte azonban időnként tetten érhetők letűnt korok politikai üzenetére emlékeztető túlzások. A politikus hozzátette: az ország közigazgatási átszervezése kizárólag Bukarest belügye, amelybe senkinek nem lehet beleszólása, amellett megismételte Traian Basescu államfő sokat emlegetett tézisét, miszerint Székelyudvarhelynek is csak annyi autonómia jár, mint a dél-romániai Caracalnak. Orbán Viktor a tusnádfürdői diáktáborban elmondta, a magyar kormány még nem érzi elérkezettnek a pillanatot, hogy véleményt nyilvánítson a romániai régiók kialakításáról, e téren a kormányfő szerint az erdélyi magyar politikai alakulatoknak egységes álláspontot kell képviselniük Bukarestben. Semjén Zsolt ugyanakkor a Tusványoson tartott előadásában határozottan állást foglalt a Székelyföld területi autonómiája mellett, leszögezve: a magyarok soha nem kértek olyat, amelyre Európában már ne lenne példa.
Bogdan Diaconu, az ellenzéki szociáldemokratákkal szövetségben álló román konzervatív párt alelnöke szerint Orbán saját gyarmataként kezeli Romániát, amikor „irányelveket fogalmaz meg” az autonómia kivívása érdekében. Mircia Giurgiu független parlamenti képviselő úgy vélte, a magyar kormányfő megsértette a románokat tusnádfürdői kijelentésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.