Ciprus lesz a következő?

Hírösszefoglaló
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ciprus közvetlen veszélyben van. Valószínű, hogy hamarosan az Európai Unió támogatási mechanizmusához kell fordulnia mentőcsomagért – írta a legnagyobb ciprusi kereskedelmi bank, a Bank of Cyprus tegnapi elemzésében. A pénzintézet szerint a konszolidációs lépések hiánya miatt az ország államadóssága hamarosan finanszírozhatatlanná válik a piacról. Két héttel ezelőtt az Athanáziosz Orfanidész, a ciprusi központi bank elnöke már figyelmeztette a hatóságokat, hogy a költségvetési egyenleg javítását célzó azonnali intézkedések nélkül egyre valószínűbb a mentőcsomag. Az elmúlt héten két hitelminősítő is rontott Ciprus adóskockázati besorolásán. A hitelminősítők többek között azért döntöttek így, mert július 11-én egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanás tönkretette az ország legnagyobb villamos erőművét, illetve az, hogy továbbra is politikai patthelyzet van a költségvetési megszorítások kérdésében.
Míg Ciprus az első mentőcsomagot próbálja elkerülni, addig Portugáliában már a másodikat készítik elő. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már azt vizsgálja, hogy dél-európai állam miként használja fel 78 milliárd eurós májusi mentőcsomagot. A vizsgálat abból a szempontból is fontos, hogy eldönthessék, az EU és az IMF egy második csomaggal is segítse-e az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.