Díj: döntés később

Jakubász Tamás
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután a Nemzetgazdasági Minisztérium, az igazságügyi tárca, a bankszövetség és a közjegyzői kamara képviselői az árfolyamrögzítés eljárásának részletszabályairól egyeztettek. Erről Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) első embere tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk, a tárgyalópartnerek az eljárás szinte valamennyi részletéről megállapodtak, az egyes lépéseket meghatározó jogszabály két héten belül megszülethet. A felek egy kérdést illetően nem jutottak dűlőre: nem tudni még, hogy a közjegyzők mekkora összeget kérhetnek azért, hogy kiállítják az árfolyamrögzítéshez szükséges hivatalos dokumentumokat. Tóth Ádám szerint egységes, az állampolgárok számára elviselhető díjat határoz majd meg a kormány. Nemrégiben Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: a kormány az árfolyamrögzítés költségeinek kapcsán önmérsékletet kér a bankoktól és a közjegyzőktől. A kamarai elnök a tegnapi tárgyalások előtt úgy fogalmazott, a közjegyzők nem engedhetik meg maguknak, hogy ingyen dolgozzanak, legalább az okiratok előállításának önköltségi árát szeretnék megkapni. A MOKK vezetőjének becslése szerint tíz– húszezer forintba kerülhet az árfolyamrögzítést lehetővé tevő okirat elkészítése. Ebben benne lenne azoknak a hivatalos másolatoknak a költsége is, amelyek az adóst, illetve a pénzintézetet illetik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.