Dinamikus növekedést céloz a Phylaxia Holding tőkeemelése

MN
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leányvállalatok megerősítését és a holding átalakítási programjának finanszírozását segíti a PHYLAXIA 1912. Holding Nyrt. minap bejelentett tőkeemelése – mondta dr. Tóth Péter elnök-vezérigazgató a Gazdasági Rádióban. A cég igazgatósága július 26-án 14 000 000 db új, 25 Ft névértékű és kibocsátási értékű törzsrészvény zártkörű forgalomba hozatalával a társaság alaptőkéjének 1 444 169 975 Ft-ra történő felemeléséről döntött. A 350 000 000 Ft összegű pénzbeli hozzájárulás szolgáltatására dr. Böjthe Kálmán kötelezettséget vállalt. A már részvényeseknek elsőbbségi jogosultságuk van a jegyzésre a garanciát vállalóval szemben, így Böjthe Kálmánnak augusztus 11-e után annyi részvény megvételére lesz lehetősége, amennyit a jelenlegi részvényesek nem jegyeznek le. Tóth Péter emlékeztetett rá, hogy 2007-ben egy 500 millió forintos és egy 350 millió forintos sikeres részvényjegyzési program már volt a cégnél.
Az igazgatóság egy nagyon dinamikus növekedést lehetővé tevő, 1,5–2 éves programot fogadott el. „A holdingszerkezet megerősítését jelentő projektek vannak előkészületben, néhány hónapon belül nagy horderejű lépés várható” – fogalmazott Tóth Péter. A stratégiáról annyit mondott, hogy „meg kell tartani azokat a vállalatokat, amelyekben van fantázia, és értékesíteni azokat, amelyek nem bizonyultak elég perspektivikusnak”. A PHYLAXIA elnöke azt mondta, a következő években a 25 forintos névérték marad. A 200 forintról 25-re történő váltással a cég piaci értékelését kellett korrigálni.
A PHYLAXIA a Bremer Pharma GmbH-val komoly tárgyalásokat folytat, a vezérigazgató a vételárat 4–4,5 millió euró közé teszi. Tóth Péter szerint a német cég vezetése a 25 forint névértékű új kibocsátású PHYLAXIA-részvények ellenében – magasabb kockázati felárral – hajlandók lennének átadni a tulajdonjogot. Ha ez mégsem jön össze, akkor vegyesvállalati formában dolgoznának együtt. A Phylaxia Pharma Zrt. eredeti tulajdonosi arányainak visszaállítására 2013 elejéig opciója van a cégnek, ennek bekövetkeztét valószínűsítette is. A CEVA-perben a PHYLAXIA-nak megítélt összeg mellett jelentősnek nevezte, hogy 19 vakcina hasznosítási joga is visszakerülhet.
Tóth Péter arról is beszélt, hogy a cég 100 éves jubileumára, 2012-re részvénykibocsátást terveznek 1912 forintos áron (ekkor alapították a céget), az alkalomra sorszámozott emlékrészvényt bocsátanak ki.
A Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Nyrt. (ennek többségi tulajdonosa a Phylaxia) tőzsdei bevezetését 2013–14 elejére teszi. Addig is kockázati tőkebefektetőt és további terjeszkedést ígért a leányvállalatnál. (x)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.