Domboldalnak ütközött a Boeing

Két légi tragédia is történt a hét végén. Észak-Kanadában tizenketten meghaltak, amikor domboldalnak ütközött és lezuhant egy Boeing 737-es utasszállító. Angliában, egy légi bemutatón a földhöz csapódott a brit légierő híres műrepülőinek egyike.

2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszállás közben dombnak ütközött egy Boeing 737-es típusú repülőgép Kanada Nunavut tartományában, az északi-sarkvidéki Resolute Bay közelében szombaton. A First Air légitársaság Yellowknife és a 250 őslakos inuit (eszkimó) lakta kisváros közt közlekedő charterjáratán a négytagú személyzettel együtt tizenöten utaztak. A szerencsétlenségben tizenketten életüket vesztették, hárman megsérültek – közölte a kanadai csendőrség.
A katasztrófa a kisvárostól két kilométerre, a reptér közelében, de nehezen, csak speciális járművekkel megközelíthető helyen történt. A környéken jelenleg több, a jövő héten esedékes Nanook 2011 gyakorlatban részt vevő kanadai katonai egység tartózkodik, a katonák a mentőkkel együtt siettek a baleset helyszínére. Többen is látták, hogy a gép a domboldalnak csapódik, ezért terepjáróval a lángoló roncsok közé szorult túlélők segítségére siettek. A gép három részre szakadt, mindenütt maradványok hevertek – mesélte a La Presse című internetes portálnak Saroomie Manik egykori polgármester. Elmondása szerint egy helyi fogadós két kislánya is a repülőn utazott. Az egyik gyermek túlélte a szerencsétlenséget, Iqaluitba szállították kórházba. A kanadai légibiztonsági igazgatóság szóvivője, Chris Krepski közölte, hogy a szakértők, akik a gyakorlat miatt szintén a kisvárosban tartózkodtak, már elkezdték a baleset okainak feltárását. Egyelőre adatokat gyűjtenek, meghallgatják a szemtanúkat, a légiirányítókat, ellenőrzik a meteorológiai jelentéseket, illetve a gép karbantartását igazoló dokumentumokat. Yvan-Miville Des Chenes repülési tanácsadó és légiirányító beszámolója szerint a First Air társaságnak jó a hírneve, jól képzett pilótáik otthonosan mozogtak a különleges, észak-kanadai helyszíneken.
Angliában egy légi bemutató végződött tragédiával szombaton, közölte az MTI. A brit légierő híres, kilenc gépből álló műrepülő-köteléke, a Red Arrows csoport a bournemouth-i légi fesztiválon szerepelt, amikor az egyik gép Throop falu közelében lezuhant. Jon Egging, a repülőgép 33 éves pilótája életét vesztette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.