Eb-érem és olimpiai kvóta a célkeresztben

MTI
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már két napja dörögnek a fegyverek Belgrádban, de nem újult ki a délszláv háború, csak az olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság zajlik. A magyar színeket 27 felnőtt és 11 junior versenyző képviseli, közülük tegnap a futócéllövők fejezték be a 30+30-as számot, illetve a női kisöbű sportpuskások tüzeltek fekvő testhelyzetből. Utóbbiban a még junior korú Veres Kata 594 körrel a 4. helyen zárta a 60 lövést, ugyananynyival, mint a bronzérmes német Sonia Pfeilschifter, aki több belső tízesével előzte meg őt. A svéd Marie Enqvist 595 körrel szerezte meg az aranyat. A Joó Évával (27. hely – 587 kör) és Dalmati Nórával (34. – 585) kiegészülő csapat is 4. lett. A futócéllövőknél 5. Tasi Tamás két körrel maradt le a dobogóról. Sike József ugyanitt a 14. (583), Dávid Balázs a 21. (563) lett, a csapat az utolsó, 7. pozícióban zárt.
E számok nem szerepelnek az olimpiai programban, így londoni kvótát sem lehetett szerezni, márpedig ez az Eb a puskások és pisztolyosok számára az idei utolsó, míg a koronglövőknek az utolsó előtti esély az ötkarikás szereplés kivívására. – Egy kvóta megszerzése egyértelmű elvárás a csapattal szemben, s azt gondolom, jó esélyünk is van rá – nyilatkozta a távirati irodának Krzyzewsky Miklós, a magyar szövetség elnöke. – Gerebics Rolandban, Igaly Diánában és a puskás lányokban is bízom, még úgy is, hogy előbbi kettő számában mindössze egy-egy kvótát adnak ki most.
Az olimpiai arany- és bronzérmes Igaly helyzetét megkönnyíti, hogy az ő számában egy nemzet egy kvótát szerezhet, s mivel brit, francia, német, olasz, orosz, svéd és szlovák versenyző már kvalifikálta magát korábban, ő akkor is olimpiai indulási jogot szerez, ha ezen országok valamennyi Eb-résztvevője megelőzi őt. – Én most örömből versenyzek, s nem rakok magamra különösebb terhet, nem szeretném elrontani ezzel azt a jó érzést, amellyel az utóbbi időben lövök. Természetesen azért figyelem a kvótahelyzetet, de nem szorongok miatta – mondta Igaly. A 2000-es olimpiai ötödik Gerebics Rolandnak a britekkel, az olaszokkal és az oroszokkal, valamint Bognár Richárd és a máltai William Chetcuti eredményével sem kell törődnie.
Bognár mellett még két magyar vállát nem nyomja a kvótaszerzés terhe: Sidi Péter, a 3x40 lövéses kisöbű szabadpuska címvédője, valamint a pisztolyos Csonka Zsófia már biztosította helyét a játékokon, így ők az érmekért harcolnak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.