Egyedi megoldást kínál az OTP

Erdősi Csaba
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a kormány, az OTP Bank is kialakított egy saját árfolyam-rögzítéses hitelkonstrukciót a fizetési gondokkal küzdő devizahitelesek megsegítésére. A pénzintézet ügyfelei természetesen az állam által felkínált mechanizmust is választhatják. A hírt Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese jelentette be. A távirati iroda tudósítása szerint a bank által kínált lehetőség ugyanúgy maximálná a törlesztőrészletek kiszámításánál alkalmazott árfolyamot, mint az állam által kidolgozott rendszer, a különbség a számokban van. Az OTP a svájci frank árfolyamát 200, az euróét 265, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában. A pénzintézet saját árfolyamrögzítése, hasonlóan az államihoz, három esztendőre szól, de nem ez év, hanem 2012 márciusának végéig lehet igényelni.
A Magyar Bankszövetségnek nincs arról információja, hogy más pénzintézetek is követnék az OTP-t az önálló árfolyamrögzítés útján. Müller János, a szervezet vezető tanácsadója ugyanakkor kérdésünkre elmondta, hogy minden bank kínál fizetéskönnyítő lehetőségeket a törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek. Ilyen lehet a tőketörlesztés átmeneti megszüntetése vagy a megnövelt futamidő mellett felkínált fix öszszegű törlesztés. Mint mondta, a bankok készek arra is, hogy az állami árfolyamrögzítést igénybe venni nem tudó ügyfeleknek is valamilyen segítséget nyújtsanak. A szabályozás szerint ugyanis a segítséggel csak azok élhetnek, akik nem halmoztak fel kilencven napnál régebbi elmaradást a törlesztésben. Egyedi megállapodás értelmében ezt az elmaradást a bank meghitelezheti annak érdekében, hogy az adós élhessen a felkínált segítséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.