Egyelőre fellélegezhet Amerika és a világ

Elhárult az amerikai államcsőd fenyegetése tegnap, miután először a képviselőház, majd a szenátus elfogadta azt a még vasárnap kötött politikai megállapodást, mely szerint megszorító intézkedésekért cserébe megemelik az államadósság törvényben rögzített plafonját.

Zord Gábor László
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékelések szerint az egyezséggel sem a demokraták, sem a republikánusok nem jártak különösebben jól, ám kis győzelmek mindkét oldalon születtek. A demokrata Barack Obama elnöknek nem kell attól tartania, hogy jövőre – az elnökválasztási kampány közepette – megismétlődik az elmúlt hetek fizetésképtelenséggel fenyegető ádáz politikai csatározása; a republikánusok pedig elérték, hogy a megszorítás részeként egyelőre ne emeljék a gazdagabb rétegek és a nagy hatalmú óriáscégek adóterheit.
Ami a világ reakcióit illeti, megkönnyebbülés jellemezte a hangulatot, azzal a megjegyzéssel, hogy mindenki tisztában van vele: a tartós eredményekhez többet kell tennie az Egyesült Államoknak, melynek kiadásai tarthatatlanok. A hitelminősítők ennek fényében szinte bizonyosan lerontják a világ vezető hatalmának besorolását, függetlenül a megállapodástól.
Továbbiak a 8., publicisztika a 6. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.