Egymásra licitáló filmfesztiválok

Locarnóban Kirk Douglas anekdotázott, Montrealban Catherine Deneuve kap életműdíjat, Toronto U2-dokumentumfilmmel nyitja meg kapuit. A fesztiválszezon elkezdődött.

Kárpáti György
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán megnyílt locarnói filmfesztivállal kezdetét vette az év második felének fesztiválszezonja: gyors egymásutánban Montreal, Velence, San Sebastian és Toronto veszi ki részét a fesztiválkörforgásból. Az események egymásra licitálva igyekeznek magukra irányítani a figyelmet, és kétségbeesetten versengenek az exkluzív pillanatokért. Szerda este Kirk Douglas videoüzenetben üdvözölte a locarnói filmfesztivál nyolcezer fős szabadtéri mozijának közönségét, és a remek musicalrendező Vincente Minnellivel közös munkáikat elevenítette fel. A 94 éves legenda anekdotázásán önmagában is elérzékenyült a közönség, ráadásul Douglas szellemi frissességét mi sem bizonyította jobban, mint hogy búcsú gyanánt mosolyogva beszélt arról, jövőre talán személyesen is ellátogat a svájci fesztiválra.
Eközben Velencében bejelentették a versenyprogramot. Az augusztus 31-én kezdődő 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 22 filmből álló versenyprogramjában szerepel David Cronenberg legújabb filmje, a pszichoanalízis két atyjának, Carl Jungnak és Sigmund Freudnak a kapcsolatáról szóló A Dangerous Method; Roman Polanski Carnage című alkotása Kate Winslet és Jodie Foster főszereplésével. Mellettük a programban szerepel Abel Ferrara, Todd Solondz, George Clooney és Alekszandr Szokurov legújabb alkotása is.
Két nagy kanadai fesztivál fogja közre a velencei Mostrát. Augusztus 18-án veszi kezdetét a montreali nemzetközi filmfesztivál, ahol életműdíjban részesül Catherine Deneuve, a francia filmgyártás nagyasszonya; mesterkurzust tart a francia rendezőlegenda, Claude Lelouch, a versenyprogramban pedig 19 ország 20 játékfilmje és 11 rövidfilmje szerepel. A 26 alkotásból álló első filmes programba kapott meghívást Hules Endre A halálba táncoltatott lány című magyar koprodukciója is.
A 36. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál U2-ról szóló dokumentumfilmmel nyitja meg kapuit, és a fesztivál történetében első alkalommal vetítenek nyitófilmként dokut. Pedig az ír együttes életét feldolgozó From The Sky Down mellett sem kell szégyenkezniük kínálatuk miatt: a kanadai nagyváros filmes mustráján tartják Luc Besson a The Lady című, Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőről szóló mozijának és Francis Ford Coppola Twixt című horrorfilmjének a világpremierjét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.