Elavult országgyűlési határozatok tűnnek el

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 900 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről, illetve visszavonásáról dönthet ősszel az Országgyűlés, miután a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden benyújtotta a parlamentnek az erről szóló határozati javaslatot. Az érintett jogszabályok között olyanok szerepelnek, mint a Szovjetunió Legfelső Tanácsának több, 1957-ben, illetve 1958-ban meghozott döntésével kapcsolatos határozatok, a Németországgal kötendő békeszerződés ügyében vagy a Vietnami Demokratikus Köztársaság kormányának a délkelet-ázsiai agresszióval kapcsolatos üzenetéről született országgyűlési határozat. De a hatályon kívül helyezendő határozatok között van a pornográfia és szennyirodalom nyilvános terjesztésének tiltására irányuló népi kezdeményezésről szóló 1990-es határozat is.
A KIM által irányított deregulációs program összhangban van a kormány a bürokráciát és az adminisztrációs terheket csökkentő törekvéseivel; célja az értelmetlen, elavult, alkalmazhatatlan jogszabályok kigyomlálásán túl a jogalkotás átláthatóbbá tétele és az előkészítés színvonalának javítása – olvasható a minisztérium közleményében. A Navracsics Tibor miniszter által jegyzett javaslat 694 országgyűlési határozat deregulálására tesz javaslatot cím szerint, melyhez hozzáadódik valamenynyi, az 1990. május 2. előtti időszakból még hatályban lévő 171. Így összesen 865 parlamenti határozat hatályon kívül helyezését, visszavonását célozza az indítvány.
A 2011. január elseje előtti időszakban kihirdetett jogszabályok felülvizsgálatát célzó dereguláció első üteme a hatályban lévő 1719 országgyűlési határozatra terjedt ki, amelyek részben még az állampárti időkből származnak. A jogszabályi környezet egyszerűsítése viszont nem vonatkozik azokra az 1990. május 2. utáni határozatokra, amelyek kifejezetten az Országgyűlés saját tevékenységét, működését, szervezetét, továbbá cselekvési programját érintik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.