Élelmiszert küld Belgrád Koszovóba

Sebestyén Imre
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adott beutazási engedélyt a pristinai belügyminisztérium – így a KFOR sem – a szerb kormány tagjainak, Borko Sztefanovicsnak, a szerb delegáció vezetőjének és Goran Bogdanovicsnak, a szerb kabinet Koszovó-ügyi miniszterének, ám azok a tiltással mit sem törődve, mára virradó éjszaka mégis beutaztak Koszovó területére. Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter a belépést illegálisnak nevezte, s letartóztatásukkal és az országból való kiutasításukkal fenyegetőzött.
Közben rendeződött az észak-koszovói szerbek ellátása, miután a belgrádi kormány élelmiszersegélyt küldött az általa ellenőrzött koszovói részek lakosságának. Furgonokkal, kis teherszállító járművekkel viszik gyorssegélyként a kenyeret, a tejet és más fontos élelmiszert, mivel kamionok továbbra sem léphetik át a Jarinje és Brnjak átkelőket, ám a személyszállító járművek szigorú KFOR-felügyelet mellett már zöld jelzést kaptak. A szerbek továbbra is az úttorlaszokon őrködnek, csatlakoztak hozzájuk a szerb pravoszláv egyház helyi papjai is. A KFOR ugyanakkor felszólította a tiltakozókat, hogy bontsák el a barikádokat, s tegyék szabaddá az utakat. Hans Witcher NATO-szóvivő közölte, a szövetség katonái megkezdték az úttorlaszok felszámolását. Újvidéken közben támadás érte a helyi muzulmán központot. Nem tudni, hogy az incidens kapcsolatba hozható-e a koszovói feszültséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.